Eenvoud staat centraal in historisch pand in hartje van Lyon

Pal in de historische wijk Vieux Lyon bevindt zich ‘Apartment XVII’. Het project houdt een volledige revisie in van het interieur van een appartement in verval. Studio Razavi stond in voor de opknapbeurt.

60 jaar: zo lang stond het appartement in Vieux Lyon al leeg. Op vraag van de bewoner, een wetenschapper, deed Studio Razavi een revisie van het interieur. En zo ontstond ‘Apartment XVII’, een authentieke parel met net dat tikkeltje minder. Eenvoud is dan ook wat dit project kenmerkt.

Van renaissance naar rustiek

De nieuwe bewoner van het appartement had slechts één wens. Hij wilde wonen in een serene plek. De wetenschapper daagde Studio Razavi, opgericht door architect Alireza Razavi, uit om daarvoor te zorgen. ‘Apartment XVII’ is een uniek pand dat is bewaard gebleven en stamt uit de renaissance. Het is opgetrokken uit twee massieve stenen schouwen, eikenhouten balken en hoge plafonds. Die originele en authentieke elementen zijn bewaard gebleven, maar werden wel in een nieuw jasje gestoken.

Studio Razavi koos in samenspraak met de bewoner om een beperkt kleurenpalet te hanteren. De vloeren bestaan enkel en alleen uit lichtgrijs hout. De muren zijn dan weer omgeven door ruw pleisterwerk. Dat alles geeft een rustiek karakter aan de woning. Zo vormt het een inspirerende plek waar de bewoner zijn creativiteit de vrije loop kan laten.

Overdaad schaadt

Geen overdaad aan decoratie en krullen dus, maar wel eenvoudige elementen. Denk hierbij aan gewelfde nissen en gebogen deuropeningen. Ook op vlak van meubels werd er enkel gekozen voor het hoogstnodige. Het gaat hier bijvoorbeeld om tafels en stoelen en een zetel. De glazen tafel met rode poten vormt de blikvanger van het project. De kasten in deze ruimte kregen eveneens een likje verf. De appelblauwzeegroene kleur ervan keert terug in de deuropeningen.

Deel dit artikel:
Onze partners