Eerste kolom duurzaam opleidingsgebouw van PLOT Genk gezet

Aan de Zwartegoudlaan in Zwartberg (Genk) werd op dinsdag 8 januari de eerste kolom gezet van de multifunctionele oefenhal van PLOT (Provincie Limburg Opleiding en Training). Opdrachtgever Provincie Limburg wil met het gebouw aantonen dat ze een voortrekkersrol wenst te nemen als het aankomt op circulair bouwen. A-tract architecture en aannemer Mathieu Gijbels koesteren dezelfde ambitie en zijn fier dat ze in eigen provincie mee mochten werken aan het project.

De nieuwe oefenhal ligt op een 10 hectaren groot terrein op de vroegere mijnsite van Zwartberg, vlakbij de huidige brandweerschool van het PLOT en zal voornamelijk dienen voor de verschillende vormen van veiligheidsopleiding en -training aan de in totaal 4.325 Limburgse politie- en brandweermannen en ambulanciers. Het nieuwe gebouw kadert in de verdere uitbouw van het PLOT, de Limburgse provinciale veiligheidsschool in Genk.


Voortrekkersrol

In juni 2017 werd a-tract architecture uit Hasselt aangesteld voor het ontwerp en eind 2018 bouwbedrijf Mathieu Gijbels uit Opglabbeek als aannemer. Belangrijk in die keuze was dat beide partijen mee zouden gaan in de wens van de provincie om de nieuwe oefenhal zo duurzaam als mogelijk te bouwen. “De provincie Limburg vindt de beperkte ecologische voetafdruk van dit project belangrijk”, zegt Bert Lambrechts, gedeputeerde van Veiligheid. “Hoewel circulair bouwen nog in de kinderschoenen staat, willen we als provincie het goede voorbeeld geven en hebben we waar mogelijk principes van circulair bouwen gehanteerd.”

“Wij zijn blij dat we in de opdrachtgever een partner hebben gevonden in ons onderzoek en onze ambitie om zo circulair mogelijk te bouwen”, aldus Kris Blykers van a-tract architecture. “We beschouwen dit gebouw niet als een circulair ‘voorbeeldgebouw’, maar als een ‘leergeldgebouw’, want er is nog veel te leren en ontdekken. Niet alles lukt al, maar we zetten wel stappen die de klassieke lineaire weg van make-take-dispose verlaten.” Dave Beuten, algemeen directeur bij Mathieu Gijbels, is dezelfde mening toegedaan: “Voor ons is dit project een ideale kans om te tonen dat we er helemaal klaar voor zijn om zo ver als mogelijk circulair te bouwen. Wanneer wij in staal bouwen is dat staal steeds demontabel en volledig te recycleren. Dat we in eigen provincie dit ‘leergeldgebouw’ mogen bouwen maakt ons trots en geeft ons kansen om deze kennis ook in andere projecten te tonen.”


Verkoolde planken als gevelbekleding

Het project staat bol van de circulaire en duurzame elementen. Zo ging a-tract architecture voor de gevels van het gebouw naar eigen zeggen op zoek naar recuperatiemateriaal met een sexy uiterlijk, zonder dat het gebouw eruitziet als een verzameling gerecupereerde materialen. Zo werd gekozen gerecupereerde planken te laten verkolen en als gevelkleding te gebruiken. Voor de verlichting wordt dan weer het light as a service-idee gehanteerd. In dat dienstverleningsconcept betaalt de gebruiker alleen voor de werkelijk verbruikte hoeveelheid licht en is hij of zij geen eigenaar van de verlichtingsinstallatie zelf. Het hellende dak van het gebouw doet dienst als een groot zonnepaneel en daarmee moet de oefenhal de stroomleverancier zijn voor toekomstige ontwikkelingen op de site. Een groot deel van de gebruikte materialen en bouwelementen kunnen een tweede leven krijgen na een eventuele sloop – als je dat woord in deze context nog mag gebruiken natuurlijk.


Operationeel in september 2019

Het gaat om een investering van iets meer dan 1,6 miljoen euro die de provincie Limburg volledig financiert. De bouw zal zeer snel gerealiseerd worden, want al in september van dit jaar zijn de eerste opleidingen van de Limburgse provinciale veiligheidsschool er voorzien. Naast de nieuwe oefenhal is a-tract architecture ook in andere projecten intensief met circulair bouwen bezig. Zo stelden we op architectura ook al LAB2FAB en TIKB-QRIS voor.

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners