Eerste spadesteek groene uitbreiding Clementwijk Sint-Niklaas

De Clementwijk in de noordelijke stadsrand van Sint-Niklaas wordt uitgebreid met een duurzame groene woonwijk. Het project is een samenwerking tussen de stad Sint-Niklaas, de Sint-Niklase Maatschappij voor de Huisvesting (SNMH) en Waasse Landmaatschappij (WLM), Interwaas en de private partner Matexi. Het bureau voor landschapsarchitectuur en stedenbouw Fris in het Landschap stond samen met ingenieursbureau Grontmij Belgium in voor het ontwerp.

De Clementwijk in de noordelijke stadsrand van Sint-Niklaas wordt uitgebreid met een duurzame groene woonwijk. Vlaamse minister Freya Van den Bossche gaf op zaterdag 4 mei de eerste spadesteek. Het project is een samenwerkingtussen de stad Sint-Niklaas, de sociale huisvestingsmaatschappijen Sint-Niklase Maatschappij voor de Huisvesting (SNMH) en Waasse Landmaatschappij (WLM), Interwaas en de private partner Matexi. Het bureau voor landschapsarchitectuur en stedenbouw Fris in het Landschap stond samen met ingenieursbureau Grontmij Belgium in voor het ontwerp.


 

In een eerste fase zal Clementwijk² plaats bieden aan 400 energiezuinige woningen bestemd voor verschillende bewonersgroepen en een stadsdeelpark van vier hectare. De stad biedt in deze fase 31 kavels aan. SNMH stelt 130 sociale huurwoningen ter beschikking en WLM staat garant voor 42 sociale koopwoningen. Interwaas en Matexi bieden respectievelijk 28 kavels en 169 woningen. In een tweede fase wordt de wijk verder uitgebreid tot 700 woningen en met gemeenschappelijke voorzieningen zoals een school, kinderopvang en een buurtwinkel allemaal op wandelafstand. In het voorjaar van 2014 zou de eerste fase voltooid moeten zijn.


Wonen in het landschap

Bij de inplanting van de woonvelden is rekening gehouden met het bestaande landschap: de grachten blijven bestaan en de woonvelden komen op de bolakkers. De gebouwen blijven compact zodat er veel ruimte overblijft voor een groot park. Er komen rijwoningen van twee tot drie bouwlagen en gestapelde woningen met drie tot vijf bouwlagen rond het park.


Een autoluwe woonwijk met speel- en leefstraten

In de autoluwe woonwijk krijgen fietsers en voetgangers voorrang. De woonvelden zijn wel bereikbaar voor auto’s, maar er is geen kriskras verkeer door de wijk. Opdat de straten autovrij blijven, komen er parkeerplaatsen in de woonvelden. Bezoekers zullen hun voertuig aan de rand van de wijk kunnen plaatsen.

Een fijnmazig fiets- en wandelnetwerk verbindt de woningen, het park, de winkel, de school en het kinderdagverblijf. Het doortrekken van buslijn 1 maakt de wijk ook bereikbaar via het openbaar vervoer.


 

 

Het park als kloppend hart

Naast de woonvelden komt een groot, natuurrijk park. De bestaande grachten en knotwilgen worden zoveel mogelijk behouden. Bloemenweiden, bloemrijke ruigtes en struweel zorgen voor een grote biodiversiteit. In de tweede fase komen er nog school- en buurttuintjes, avontuurlijke speelzones en ontmoetingsplekken voor grote en kleine evenementen.


 


 

Cohousing

In Clementwijk² komt ook een project voor ‘cohousing’ voor een 20-tal privé-woningen. Een cohousing gemeenschap bestaat uit meerdere families (en alleenstaanden), die elk hun eigen huis of appartement bewonen, maar daarnaast gemeenschappelijke delen gebruiken en beheren, zoals een tuin, een grote leefruimte met eetzaal en keuken, wasfaciliteiten en kinderopvang. Cohousing Waasland is nog op zoek naar geïnteresseerde medebewoners.

Deel dit artikel:
Onze partners