Eervolle vermelding Belgian Building Awards 2023, 3-2-1 Façade: BERK (Bauclub)

Het project BERK omvat de verbouwing van de bovenste verdiepingen van een halfopen woning. Deze typische Brusselse woning zonder bijzondere kenmerken kreeg een metamorfose van het architectenbureau Bauclub.

Werken aan een bestaande woning, het herinterpreteren en het aanpassen aan de huidige eisen is en blijft vandaag de dag een grote uitdaging voor heel wat architecten. Dankzij de eenvoud en efficiëntie van de ingrepen op het bestaande gebouw biedt BERK gevarieerde, flexibele en aangepaste ruimtes. Door de respectvolle omgeving met het bestaande gebouw zorgde Bauclub voor een succesvolle transformatie bestaande uit nieuwe uitzichten en expressieve ruimtes badend in natuurlijk licht.

Kloof tussen ruimtes

In de woning huisvest een gezin van illustratoren met hun dochter. De ruimtes waren versnipperd over de woning en hadden een slechte kwaliteit. Via het slaapgedeelte betreed je de woning. Als je de trap oploopt, bereik je de keuken en polyvalente ruimtes die je toegang bezorgen tot de woonkamer onder het dak. De bibliotheek begeleidt de verticale circulatie door de verschillende ruimtes op de drie verdiepingen.

De verticale circulatie creëert een kloof tussen de ruimtes die overal voelbaar is. Er ontstaan schuine zichten en verschillende niveaus. De sequenties zijn zo uitgedacht dat de verschillende niveaus geleidelijk aan ontdekt worden en de materialiteit van het project onthuld wordt.

samenspel

Het gebouw van ongeveer zes meter breed en tien meter diep geniet van verschillende schuine, verticale en horizontale inzichten, zowel binnen als buiten dankzij de transformatie van het interieur. Door het samenspel van de muren, imposant metselwerk, licht hout en doorschijnend materiaal is er ruimte voor de keuze om alleen of samen te zijn.

Het natuurlijke licht dat het gebouw van boven tot onder doorkruist, zorgt voor een herkenningspunt op de verschillende verdiepingen. De architect voegde een extra ruimte toe die de leefruimte met de buitenruimte verbindt om flexibiliteit van gebruik en evolutie van functie in tijd mogelijk te maken.

Hergebruik van wat er al is

De basis van het ontwerp en de realisatie bestond uit het gebruik van het bestaande. Door de reeds gebouwde elementen als compositorisch element te aanvaarden, breekt het project zich los van de vooropgestelde ideeën over de Brusselse huisvesting. De juxtapositie van bestaande en nieuwe elementen zorgt voor ruimtelijke en gevoelige verrassingen.

Dankzij de verplaatsing van de trap profiteert elke ruimte van een direct contact met de buitenwereld. Daarnaast krijgt de leefruimte een meer kwalitatieve oppervlakte. Door gebruik te maken van wat er al is en de flexibiliteit van de voorgestelde ruimtes zorgt de architect voor toekomstbestendige ruimtes. Renovatie kreeg steeds de voorkeur boven sloop. Door veel ruimte over te laten voor constructie wordt het onverwachte omgevormd tot een echte katalysator voor geïntegreerd duurzaam ontwerp.

Deel dit artikel:
Onze partners