In Jette, op de Brussels Health Campus van de Vrije Universiteit Brussel, leverde Cuypers & Q architecten Kindercampus Theodoor op. Het kind is daadwerkelijk koning op deze campus. In dit complex huisvest namelijk, naast een kleuter- en lagere school, ook een kinderdagverblijf, scoutslokalen en kantoren en ruimtes voor Huis van het Kind, Kind & Gezin en CAW. VUB financierde samen met VIPA, VGC Welzijn, VGC Onderwijs het UZ Brussel het gebouw. Daarnaast kreeg het een bekroning met de BE Exemplary 2017 Awards als voorbeeldgebouw dat inzet op duurzaamheid.
Kindercampus Theodoor is een nieuwbouwproject dat zich bevindt op de site gelegen aan de rand van de universiteits- en ziekenhuiscampus van de VUB naast het Laarbeekbos. Deze kindercampus geeft verschillende doelgroepen een nieuw kader, want het huisvest een kinderdagverblijf uitgebaat door de VUB voor 150 kinderen, een kleuter- en lagere school van het GO! voor 240 kinderen, scoutslokalen voor de Faunaten van Brussels Open Scouting, kantoren voor het Huis van het Kind met gebruiksruimten voor Kind & Gezin en kantoren voor het CAW. Daarnaast staat het gebouw open voor breed gebruik, zodat de wijk en de campus met elkaar verbonden zijn.
Bestaande talud
De architect koos voor een opbouw in het bestaande talud, grenzend aan het natuurgebied NATURA 2000 om de schaal en de beleving van het gebouw en de omgeving maximaal af te stemmen op de gebruikers. De integratie van groen en licht op de volledige kindercampus staan op die manier centraal en maken de beleving en interactie met de beschermde, aangrenzende natuurzone NATURA 2000 compleet.
De daken fungeren als groendaken, als verharde en niet-verharde speelplaatsen om de impact op de grond te verkleinen. Het groen speeldak heeft een visuele verbinding met de groene patio van het kinderdagverblijf. Zo blijven de verschillende gebruikersgroepen op de site gescheiden, zonder zich af te zonderen van elkaar. Tijdens het weekend maakt de scouts gebruik van het volledige terrein.
Dankzij de inplanting en aaneenschakeling van verschillende volumes en niveaus wordt de natuurbeleving aangevuld met interactieve en educatieve opties, die bijdragen tot de bewustmaking van kinderen over water- en energieverbruik.
Hergebruik regenwater
Om alle aspecten van duurzaamheid, zoals materiaalgebruik en waterbeheer, mee te nemen in het project volgde de architect een ontwerpmethodiek gebaseerd op duurzaamheidsmeters zoals BREEAM, LEED en GRO.
Het volledige gebouw wordt verwarmd en gekoeld met behulp van geothermie (BEO-veld met betonkernactivering). Door gebruik te maken van de inertie wordt het gebouw op een passieve manier op constante temperatuur gehouden. Daarnaast gaat er geen druppel regenwater verloren in de riolering. De niet-toegankelijke (groen)daken van het gebouw vangen, filteren en hergebruiken het regenwater en grijs-water voor de spoeling van de toiletten en de wasmachines. Het water op de toegankelijke daken en (minimale) verhardingen van de toegangswegen wordt opgevangen en geloosd in de Laarbeek die naast het gebouw doorloopt, wat ten goede komt van de fauna en flora van NATURA 2000.
compacte structuur & materialen
Het nieuwe gebouw kreeg een compacte structuur op basis van een rationeel raster van kolommen, balken en grote overspanning. Door de lichte invulling is het gebouw vrij en flexibel. De architect koos voor modulaire uitneembare plafonds met goede akoestiek om technieken overal toegankelijk te maken. De schachten werden voldoende groot voorzien zodat toekomstige aanpassingen mogelijk blijven. De architecten ontwierpen het gebouw rekening houdend met de levensduur van verschillende lagen van het gebouw.
Het materialenpallet werd beperkt en bestaat uit duurzame, robuuste en onderhoudsarme materialen. Deze materialen zijn streekeigen, recupereerbaar of gerecycleerd, voorzien van ecolabels en liggen binnen NIBE klasse 4 of hoger. Voor het afvalbeheer op de bouwplaats werden strikte regels opgenomen in het lastenboek. Zo was er ook de nodige aandacht voor de integratie van materialen volgens hun productiematen met het oog op minimaal verlies en versnijding. Ook zijn definitieve bevestigingen beperkt gehouden.