'Groen Zuid' is een nieuwe ontwikkeling waaruit blijkt dat de Antwerpse metropool in volle ontwikkeling is. Voor het concept tekenden CORES Development en BINST ARCHITECTS die nog een samenwerking aangingen met drie andere architectenbureaus. Naast BINST werden Meta Architectuurbureau, STAM Architecten en BOB 361 Architects betrokken bij de uittekening van de architectuur. Xella speelt met de bouwsystemen van Silka en Ytong in op een nieuw bouwconcept dat streeft naar efficiëntie tijdens de werffase én optimaal comfort voor de bewoners, zowel op vlak van akoestiek als op vlak van energieprestatie van de woningen.
De Antwerpse metropool is in volle ontwikkeling, zoveel is duidelijk. Als we de cijfers mogen geloven zouden er tegen 2030 70 tot 100.000 meer Antwerpenaren zijn. Verschillende grootschalige projecten in het zuiden van Antwerpen zijn volop in ontwikkeling om hier een passend antwoord op te bieden. 'Groen Zuid' is een woonwijk in Hoboken die focust op duurzaamheid en betaalbaar wonen in een groene omgeving voor een gevarieerd publiek.
Dankzij de samenwerking van verschillende ontwerpbureaus ontstaat een ontwikkeling met variatie in de ontwerpen en in het uiteindelijke straatbeeld. BINST ARCHITECTS treedt op als 'hoofdarchitect' om zo te waken over het zogenaamd beeldkwaliteitsplan.
Duurzaam 'Samen wonen'
Het leefconcept van deze nieuwe woonomgeving biedt aan haar toekomstige bewoners rust en privacy door bijvoorbeeld elke woning te voorzien van een tuin of terras. Anderzijds is het ook een omgeving waar 'samen wonen' wordt gestimuleerd. Zo is er een gemeenschappelijke ondergrondse parking en fietsenstalling en zijn er hier en daar binnenhoven en picknickplekken waar ruimte is om te ontmoeten, spelen en wandelen.
Groen Zuid voorziet in 480 wooneenheden van verschillende aard en vorm, van rijhuizen tot appartementen en seniorenflats. In totaal is de site 7 hectaren groot, waarvan de helft voorbehouden is aan (semi-)publieke ruimte zoals parken en binnentuinen. Een nieuwe fietsverbinding verbindt deze nieuwe ontwikkeling met het centrum van Hoboken en de Antwerpse binnenstad.
Akoestisch comfort
Niet alleen op het macroniveau laat deze ontwikkeling zich conceptueel opmerken. Bij de bouw van zo'n hoeveelheid woningen, worden dikwijls op kwalitatief vlak compromissen gesloten die op termijn negatief zijn voor de waarde en het leefcomfort van de woningen. Dit geldt duidelijk niet voor 'Groen Zuid'. Wanneer we de wooneenheden technisch meer in detail evalueren, zien we dat er duidelijk aandacht is voor het akoestisch comfort en een zo hoog mogelijke energieprestatie. Opvallend is ook de aandacht voor een bouwconcept dat zowel de foutenmarge tijdens de werffase alsook de nazorg na ingebruikname minimaliseert.
Silka en Ytong
Voor de appartementsgebouwen wordt gewerkt met een doorlopende vloerplaat. De gevelopbouw bestaat uit gevelsteen, 12 cm PUR isolatie en 15 cm Silka elementen en gipsafwerking. Vanhout is aannemer ruwbouw en bouwt al jaren met het Silka bouwsysteem. Ing. Tim Jacobs was projectleider voor Vanhout: “Silka biedt voor dit soort project de snelste en goedkoopste oplossing. Er is vandaag zelfs een prijsvoordeel als gevolg van het beperkte pleisterwerk”.
Nog meer efficiëntie wordt mogelijk gemaakt door het toepassen van ‘verdiepinghoge binnenwanden’ (VHP) van Ytong. Deze panelen hebben een standaardbreedte van 50 cm en worden aangeleverd in pakken van 7 stuks. Deuropeningen worden op de werf uitgezaagd. Tim Jacobs: “De keuze voor Ytong VHP werd tijdens de uitvoering gemaakt. Het werkt supersnel en zuiver. Er is slechts 4 cm speling nodig tussen de vloerplaten om de panelen te kunnen oprichten”. In fase 1 & 2 van ‘Groen Zuid’ worden in totaal 22.500 m² Ytong VHP geplaatst.
‘Groen Zuid’ zal ten laatste voltooid zijn in 2020. Tim Jacobs: “We zitten goed op schema. Alle soorten werken lopen door elkaar: betonwerken, vloeren, het plaatsen van de Ytong VHP’s, de gevelmetselwerken,… Zo komen we tot een optimale doorstroming om in een eerste fase ongeveer 170 wooneenheden klaar te krijgen voor bewoning in 2017."