Zo efficiënt mogelijk omspringen met de beschikbare ruimte, daar kwam het vooral op neer bij de indeling van een nieuwbouw woonzorgcentrum zoals Cadiz in Antwerpen. Kameroppervlaktes zijn wettelijk vastgelegd, maar uiteraard staat het iedereen vrij om die naar wens in te delen. Hier werd het sanitaire gedeelte van de 120 nieuwe kamers optimaal ingetekend en afgewerkt met schuifdeuren om zo veel mogelijk leef- en slaapruimte over te houden. In enkele van die kamers zorgen de nieuwe Argenta invisidoor SDX hoekschuifdeuren van ARLU voor nog meer toegankelijkheid.
Barent Bulcke (Neos ArchitectenSamenwerking): “Al van bij het eerste ontwerp viel de keuze op een dubbel schuifdeursysteem om de sanitaire cellen in de kamers af te sluiten. Bij wijze van test rustte uitvoerder Van Den Rijse in samenwerking met leverancier ARLU zelfs een aantal daarvan uit met het gloednieuwe argenta SDX hoekschuifdeursysteem. Zonder kolom op de hoek levert dat zelfs een nog grotere vrije doorgang op.”
“Wij staan altijd open voor nieuwigheden als deze”, verklaart Roger Albertijn (Manager Technische Diensten GZA Zorg en Wonen). \"En het systeem zag er ook degelijk uit. Vandaar dat we instemden met een proefopstelling in enkele kamers. Het biedt ons een uitgelezen kans om dit te evalueren in functie van toekomstige projecten.”
“Eigenlijk werd dit ‘kolomloze’ hoekschuifdeursysteem door ARLU zelfs ontwikkeld in functie van dit project”, vult Ghislain Van Den Rijse (Schrijnwerkerij Van Den Rijse nv) aan. “En het resultaat mag er zijn. De kamers in dit nieuwe complex zijn stuk voor stuk zeer ruim, maar qua toegankelijkheid tot de sanitaire cel is dit dankzij de dubbele vrije doorgang een onovertroffen oplossing.”
Gebruiksgemak en toegankelijkheid met stip op 1
“Gebruiksgemak en toegankelijkheid waren prioritair in de eisen van de opdrachtgever”, weet ook Wim Dens (Neos ArchitectenSamenwerking). “Zowel voor valide als minder valide personen in een rolstoel stond een vlotte doorgang naar de sanitaire cel voorop. Dat je de keuze hebt om slechts 1 schuifdeur te gebruiken of – voor andersvaliden – beide schuifdeuren kan openen zonder dragend profiel, kolom of steun in de hoek, bleek al gauw heel nuttig. Mooi meegenomen is ook dat je met beide schuifdeuren open de deuropening maximaal kan benutten en de verpleging dan ook plaats zat heeft om bedlegerige personen makkelijk te kunnen verzorgen in de sanitaire cel.”
Vlotte en subtiele plaatsing en makkelijk demonteerbaar
“Wil je een deurblad van 1m breed helemaal laten wegschuiven in de wand, dan heb je natuurlijk wel nog eens een wand van 1m nodig. En dus was de inrichting van de sanitaire cel de doorslaggevende factor om te kunnen afwerken met hoekschuifdeuren”, legt Van Den Rijse uit. Dat beide deurbladen subtiel in de wand kunnen weggeschoven worden is mooi meegenomen. Dat bevestigt ook Barent Bulcke: “Hoe minder profielen en technieken te zien zijn, hoe huiselijker de hele inrichting ook oogt, en dat draagt sowieso bij tot het welzijn van de bewoners.”
Ghislain Van Den Rijse benadrukt ook nog eens het installatiegemak: “Het kaderwerk waaraan de bovengeleider opgehangen werd, maakte ik ‘prefab’ in het atelier, waardoor ik het volledige zelfdragende systeem heel snel kon plaatsen. Met de bovengeleider weggewerkt in het vals plafond is ook die helemaal aan het oog onttrokken.”
Dat de deuren eenvoudig te demonteren zijn, maakt het mogelijk om het railsysteem makkelijk te kunnen ontkoppelen van de bovengeleider. Bij eventuele vervanging van de deurbladen of de remsystemen is dat een grote troef.