Elektriciteitscentrale in de stad

Elektriciteit opwekken waar deze moet worden gebruikt. Dat klinkt eenvoudig, maar in steden is dit een moeilijke zaak. Dakoppervlakken zijn immers vaak klein in verhouding tot de hoogte van gebouwen en hun waarde als potentiële buitenruimte is te groot. De energieopbrengst die traditionele gevels van gebouwen kunnen leveren, is daarentegen onvoldoende.

Een team wetenschappers van het instituut voor architectuur van HTWK Leipzig wil hier verandering in brengen. "Wij willen met onze zonnegevels fotovoltaïsche systemen in dichtbevolkte stedelijke gebieden brengen", zegt HTWK-professor Frank Hülsmeier. Zijn team heeft een energieopwekkende gevel ontwikkeld met ALUCOBOND®-3D gevormde panelen. De geometrie is driedimensionaal en silicium halfcellen kleven op de naar boven hellende paneeloppervlakken. Het eerste bedrijfsgebouw met deze gevel staat in Bad Rappenau. 400 PV-modules zijn verdeeld over tweehonderd ALUCOBOND® cassettes, rondom het gebouw.

10.000 kWh

De totale jaarlijkse energieopwekking is 10.000 kWh. Genoeg om bijvoorbeeld twee vierpersoons huishoudens het hele jaar van stroom te voorzien. Om dit te bereiken was er een digitaal, parametrisch ontwerpproces nodig: voor de Solar Shell ontwikkelde software berekent voor elke locatie, kompasrichting en gebouw de optimale gevel voor de beste lichtopbrengst en daarmee de hoogste elektriciteitsopbrengst. Dit betekent uiteraard dat elke gevel anders moet zijn; geen locatie, geen gebouwschil kan hetzelfde zijn als de volgende. Maar één ding hebben ze gemeen: ze zijn allemaal gemaakt van ALUCOBOND®, gevouwen tot lichtgewicht maar zeer sterke in de fabriek geassembleerde platen.

Met behulp van computergestuurde systemen kan het composietmateriaal nauwkeurig worden gezaagd, individueel in zeer verschillende vormen worden gevouwen, met PV-modules worden verbonden en eenvoudig worden gemonteerd. In het nieuwe hoofdkantoor van Aluform in Bad Rappenau zien de gevels er allemaal anders uit; het driedimensionaal gevouwen landschap is nu eens gekarteld, dan weer voorzien van lange richels en groeven. De verschillende patronen zijn echter verenigd tot een coherent, technoïde beeld met behulp van massief Pure White ALUCOBOND® materiaal en een terugkerend raster van donkere PV-cellen.

Het gebouw is niet alleen een prototypische oplossing voor een fundamenteel infrastructuur- en klimaatprobleem. In de toekomst zal de computer de technische gegevens leveren voor een optimaal gevelontwerp, waarbij een indeling wordt gemaakt op basis van rationele overwegingen. Mensen zullen de parameters ontwikkelen, evenals de daarop gebaseerde architectuur. De mens neemt weliswaar de beslissingen, maar de computer zorgt ervoor dat het product uiteindelijk het vooraf bepaalde doel dient en niet slechts een ontwerp om het ontwerpen is.

Dit is ongetwijfeld een goed idee en wordt als zodanig erkend: Het team ontving verschillende prestigieuze duurzaamheidsprijzen voor hun concept en voor het gebouw in Bad Rappenau, waaronder de Energy Award 2019 en de Reallabore Innovation Award 2022.

  • Project: SOLAR.shell met parametrisch geoptimaliseerde zonnegevels, Aluform Alucobondverarbeitungs-GmbH, Bad Rappenau-Bonfeld, Duitsland.
  • Architect:ai:L Architektur-Institut Leipzig an der HTWK Leipzig | Duitsland, Prof. Dipl.-Ing. Frank Hülsmeier, Stefan Huth (M.A.), Dipl.-Ing. (FH) Adrian Heller
  • Fabrikant + installateur: Aluform Alucobondverarbeitungs-GmbH, Bad Rappenau-Bonfeld | Duitsland
  • Gevelsysteem: horizontaal cassettesysteem SZ20 +Speciaal Ontwerpen cassettes
  • Bouwjaar:2022
  • Product: ALUCOBOND® PLUS solid Pure White 10

 

Bron: ALUCOBOND
Deel dit artikel:
Onze partners