Elektronisch kraanwerk doet meer dan waterbesparing

Elektronisch kraanwerk is al tientallen jaren op de markt. Met de opkomst van intelligente systemen zijn de mogelijkheden ervan nog groter geworden. Nochtans ziet Schell nog een zekere terughoudendheid tegenover elektronische toepassingen. Dat is een gemiste kans. Intelligent kraanwerk garandeert een goede drinkwaterhygiëne, bespaart op werkingskosten en is eenvoudig te installeren.

"Een eerste vaststelling is dat niemand echt wakker ligt van drinkwaterhygiëne," weet Dirk Vanden Breede van Schell. "In het beste geval heeft men al eens gehoord van legionella, maar dan denkt men dat dit uitsluitend een kwestie van warm water is. De koudwaterleidingen worden doorgaans niet als een risico aangezien. Als het water in die leidingen blijft stilstaan, zal er echter ook hier bacteriegroei ontstaan. Elektronisch geregelde kranen kunnen een uitkomst bieden: als het tappunt een zekere tijd niet gebruikt is, zullen ze automatisch spoelen om het water te verversen."

Prijs versus gebruik

Dikwijls wordt voor mechanisch kraanwerk gekozen uit een verkeerd begrepen zuinigheid. We mogen ons niet blind staren op de aankoopprijs. "Natuurlijk is elektronisch kraanwerk duurder dan mechanisch, maar dat verschil mag niet overdreven worden," aldus Dirk Vanden Breede.

"Vergelijkt men het met de kostprijs van het totale bouwproject, is de meerprijs gering, terwijl men er wel degelijk een grotere functionaliteit voor terugkrijgt, met name op het vlak van hygiëne." Als men een hygiënespoeling of een thermische desinfectie met de hand moet uitvoeren, kost dat ook heel wat werkuren, en de kans op fouten is dan nog groter.

Betrouwbaarheid

Soms schrikt men ook nog terug voor de betrouwbaarheid of het elektrisch verbruik. Een elektronische kraan heeft echter nauwelijks bewegende delen, en is dus weinig aan slijtage onderhevig. De elektroventielen is een bewezen techniek en bijzonder betrouwbaar. Ook het energieverbruik is heel beperkt.

Zo zijn de nieuwe elektronische kranen voorzien van een 'slaapstand'. Als ze een tijd niet gebruikt worden, gaan ze minder detectie-impulsen uitzenden, wat minder elektriciteit verbruikt. Pas als ze weer geactiveerd worden, schakelen ze terug over op normale werking.

Eenvoudige installatie

Ook zijn er nogal wat vooroordelen over de installatie. In geval de kranen aangesloten worden op een elektriciteitsnet komt er wel wat bekabeling bij kijken, maar er zijn ook montagevriendelijker oplossingen. Er zijn bijvoorbeeld tal van uitvoeringen op batterijen en dan is de installatie identiek als voor een niet elektronische kraan.

Het zeer lage energieverbruik garandeert bovendien een lange levensduur van de batterij waardoor deze maar sporadisch moet worden vervangen.

Watermanagement

Door elektronisch kraanwerk te integreren in het SWS-watermanagementsysteem van Schell kan men centraal alle parameters instellen en de werkingsgeschiedenis aflezen. Men weet dan meteen hoeveel keer een kraan gebruikt werd, of er foutmeldingen zijn en of de batterijen al moeten worden vervangen.

Zo kunnen al heel wat problemen opgelost worden zonder dat er iemand ter plaatse hoeft te gaan. Bovendien spaart men veel tijd uit bij interventies doordat op voorhand al duidelijk is wat er gerepareerd moet worden, waardoor altijd de juiste wisselstukken worden meegenomen.

Kortom: de Schell-systemen bieden een maximale meerwaarde, met een minimum aan complicaties voor de vakman.

Deel dit artikel:
Onze partners