"Elektronische en handenvrije kranen zijn beste keuze voor scholen"

Schell-producten worden vaak toegepast in scholen. Het maakt niet uit of het een basis-, middelbare-, hogeschool of universiteit is. Overal is het sanitair van Schell te vinden. Om toch enkele namen van scholen te noemen waarin Schell-producten zijn gebruikt, zonder compleet te zijn: Basisschool Vlinderwijs, Sint-Agnes Instituut, Heilig Hart Oud-Heverlee, VIBO De Brem, PXL-MAD, KUL en vele anderen. Wat al die projecten gemeen hebben is dat er ingezet wordt op een duurzame, tijdloze oplossing die rekening houdt met efficiënt waterbeheer, waterbesparing en waterkwaliteit. 

Schell is gekend voor sterke, vandalismeveilige en duurzame producten in een tijdloos design. Dit zijn belangrijke voorwaarden voor architecten en studieburelen voor hun keuze van sanitair voor de openbare sector.

Momenteel worden de toiletruimtes in schoolgebouwen nog vaak voorzien van manuele, getemporiseerde wastafelkranen. Deze sluiten automatisch na 7 sec. Zo spaart men water en verzekert men zich dat de kraan ook dicht is na gebruik. Overbodig waterverbruik wordt zo voorkomen. De urinoirs worden manueel of als het budget dat toelaat elektronisch met een infraroodsensor uitgerust. Het voordeel van de sensor is dat het urinoir enkel gespoeld wordt als het urinoir gebruikt wordt. De klaslokalen en de eventuele theehoek voor de leerkrachten zijn meestal uitgerust met klassieke 1-greepsmengkraan die ook voor privéwoningen ontworpen zijn.

Voor nieuwe projecten adviseert Schell tegenwoordig een volledig elektronische en handenvrije installatie. Dit advies is gebaseerd op twee belangrijke pijlers. Enerzijds het reduceren van bacterievorming en hygiëne. Elk oppervlak dat je aanraakt kan een bron zijn voor een verspreiding van virussen en bacteriën. Dus hoe minder we een kraan moeten aanraken, hoe hygiënischer het is. De Infraroodkranen zijn wel duurder, maar verdienen zich zeer snel terug. Zeker als ook rekening wordt gehouden met minder afwezigheden van leerkrachten (personeelskosten) en leerlingen (onderwijskans).

Anderzijds dragen elektronische kranen ook bij tot behoud van de drinkwaterkwaliteit. Iets dat vaak over het hoofd wordt gezien. Een school is geregeld voor een langere periode gesloten. Tijdens het weekend en in de vakanties staat de gebouwen leeg en staat het water stil. In water dat stagneert in leidingen kan men een verhoogde groei van bacteriën vaststellen. Hoe langer dat het water stilstaat, hoe meer bacteriën dat men zal aantreffen. Door het gebruik van elektronische kranen is het mogelijk om een dagelijks gebruik te simuleren. Daarom raadt Schell aan om zowel in de toiletruimte als ook alle andere kranen elektronisch uit te rusten. Alleen dan kan er een spoelprogramma worden uitgewerkt en verzeker je de gebruikers van een goede kwaliteit drinkwater. Geen overbodige luxe, nu ook het vullen van de drankfles met kraantjeswater sterk gepromoot wordt.

Bron: Schell
Deel dit artikel:
Onze partners