Els Vanden Berghe (Pixii): “Wij spreken bewust over zonweren en niet over zonwering”

Luc Eeckhout van evr-architecten, die als gastprofessor aan de KU Leuven onder meer lesgeeft in het postgraduaat mens- en milieuvriendelijk bouwen, schepte in het seminarie ‘Hoe CO2- en klimaatadaptief ontwerpen?’ dat de Orde van Architecten – Vlaamse Raad in samenwerking met Palindroom op 2 juni organiseerde op ARCHITECT@WORK Brussels, een weinig hoopgevend beeld over de klimaatevolutie in ons land. Hittebestendigheid van bouwprojecten is volgens hem dan ook een van de grootste uitdagingen bij klimaatadaptief ontwerpen. Els Vanden Berghe, namens Pixii afgevaardigd als spreker in het seminarie, is daarvan al lang op de hoogte. “Het is de reden waarom wij bij Pixii niet langer spreken over zonwering, maar wel over zonweren”, vertelde ze.

“Ik ben vanuit mijn academische achtergrond misschien iets beter geplaatst om te spreken vanuit onderzoeksdata wanneer we het hebben over zonwering”, vertelde Luc Eeckhout. “Ik zou geen gebouwen meer ontwerpen zonder. Anders gaan we allemaal gekookt worden.”

“Tegen het einde van deze eeuw zullen we in België geconfronteerd worden met een tienvoud van onze huidige hittedagen”, schetste hij een weinig rooskleurig toekomstbeeld. “Spanje kruipt naar hier. Ons klimaat gaat met 4 meter per uur weg van ons en komt, tenminste in ons leven, nooit meer terug. In 2050 zal België het klimaat kennen dat nu in Zuid-Frankrijk heerst en zal Spanje woestijn zijn. Aan woningbouwers: zorg er dus alsjeblieft voor dat je een huis hebt dat je daartegen kan beschermen.”


Natuur gebruiken

“Omwille van de reden die Luc aanhaalt, gebruiken wij bij Pixii bewust niet het woord zonwering, maar wel het woord zonweren”, pikte Els Vanden Berghe van het kennisplatform energieneutraal bouwen daarop in. “Bij het woord zonwering denken mensen immers meteen aan bepaalde producten, terwijl je je niet alleen daarmee tegen de zon en dus de hitte kunt beschermen. Dat kan ook door slim gebruik te maken van de omgeving, met name van beplanting. Een druivelaar voor je zuidgericht venster, heeft bijvoorbeeld een enorme impact in het koel houden van je woning”, besloot ze.

Het seminarie ‘Hoe CO2- en klimaatadaptief ontwerpen?’, dat gemodereerd werd door Rik Neven, zaakvoerder van Palindroom en waarin ook nog Pieter Verfaillie van bow architecten en Alexander Mijts van VIBE deel uitmaakten van het panel, kan worden herbekeken via deze link. Zich voorafgaand registreren op de website is wel noodzakelijk.

Deel dit artikel:
Onze partners