Ingenieursbureau Encon uit Bilzen adviseert industriële spelers om hun energie-efficiëntie te verbeteren. Sinds het voorjaar van 2019 huist de energiespecialist zelf in een van de duurzaamste – en meest stijlvolle – kantoorgebouwen van Europa. De inspanningen van de Limburgers werden bekroond met een BREEAM- én LEED-certificaat. Ook de Belgische vloeroplossingen van IVC droegen daartoe bij.
Duurzaamheidsadvies is de corebusiness van Encon. Dus besliste het ingenieursbureau om een nieuw hoofdkantoor te bouwen dat volledig aansluit bij hun visie en activiteiten. Office manager Jente Royen: “Het pand, dat we Infinity doopten, zou een staalkaart worden van de nieuwste technologieën en materialen om energiezuinigheid na te streven. Bovendien moest het zo ontworpen worden dat het een plezier is om er te werken. Met andere woorden: we wilden het kantoorgebouw van de toekomst neerzetten in Bilzen.”
En daar is de energiespecialist ook glansrijk in geslaagd, zo blijkt uit de scores die het gebouw behaalde voor BREEAM en LEED, twee toonaangevende internationale duurzaamheidsnormeringen. Jente Royen: “Met ‘Outstanding’ behaalden we de hoogste score voor het Europese keurmerk BREEAM. Voor de Amerikaanse LEED-normering klopten we af op ‘Gold’, de op een na hoogste categorie.”
Dat Encon zelf zijn energie opwekt via zonnetrackers, een windturbine, een beo-veld en een warmtepomp, droeg hier uiteraard toe bij. Jente Royen: “Daarnaast werden onder meer waterverbruik en afvalverwerking in rekening genomen bij de certificering, net zoals de herkomst en productiewijze van de bouw- en afwerkingsmaterialen.”
In het restaurant, de inkomhal en de vergaderzalen liggen in totaal 700 m2 LVT-vloeren van IVC. Stefan Cnapelynck, projectadviseur bij IVC: “De architecten vielen voor de veelzijdigheid en creativiteit van onze Studio Moods-collectie. Ze kozen een combinatie van hout- en steendessins in het Moods Hexagon-patroon: Moduleo 55 Country Oak en Blackjack Oak enerzijds, en Moduleo 55 Tiles Jura Stone en Azuriet anderzijds. De hexagonale patronen staan garant voor een gedurfde en tegelijk verfijnde toets. Doordat ze geen dominante hoek of richting hebben, passen ze zich bovendien moeiteloos aan elke ruimte aan.”
Maar naast de looks hadden de architecten nog goede redenen om voor een IVC-vloeroplossing te kiezen. Filip De Mulder, sustainability & quality system manager bij IVC: “Bij IVC Group leggen we de lat steeds hoger op duurzaamheidsvlak. In het kader van een toekomstgerichte productontwikkeling nemen we de tijd om stil te staan bij de impact van onze strategie en bedrijfsvoering.”
Stefan Cnapelynck: “Onze vinylvloeren ondergingen allemaal een levenscyclusbeoordeling, dus de milieu-impact ervan is bekend. Ze bevatten tot de helft gerecupereerde pvc en zijn zijn grotendeels, of soms zelfs volledig, recycleerbaar. Ook een grote plus: ze worden in België gedesignd en geproduceerd.”
Maar de scope van duurzaamheidscertificaten als BREEAM of LEED is veel ruimer dan milieuvriendelijkheid. Encon gooide zulke hoge ogen omdat het kantoorgebouw ook optimaal rekening houdt met het welzijn van de medewerkers. De verlichting past zich bijvoorbeeld aan het menselijke bioritme aan en vanuit elke ruimte is er zicht op de groene omgeving. Ook qua akoestiek werd niets aan het toeval overgelaten.
Jente Royen: “De vloeren van IVC droegen hun steentje bij aan de mooie resultaten die we voor BREEAM en LEED behaalden. Niet alleen op ecologisch vlak, maar ook qua gebruikscomfort en akoestische kwaliteiten. Kortom: met zijn vloeroplossingen sluit IVC perfect aan bij onze visie op het duurzame kantoor van de toekomst.”