‘Energie-efficiëntie is nog altijd geen prioriteit’

In een jonge en snel groeiende sector als die van Smart Homes, is het niet altijd eenvoudig om te voorspellen wat de toekomst brengt. Installatie & Bouw sprak met Peter Hug, Managing Director van sectorfederatie eu.bac. Hij is goed geplaatst om de evoluties in de sector te beoordelen. “In de toekomst zullen slechts enkele technologieën en bedrijven overblijven”, zo luidt zijn voorspelling. Intussen zal een nieuwe Europese richtlijn wellicht voor een sterkere groei zorgen.

eu.bac (European Building Automation and Controls Manufacterers Association)  vertegenwoordigt de belangen van de gebouwautomatiseringssector bij overheden, en dit op nationaal en Europees niveau. De leden van eu.bac zijn goed voor 80% van de totale omzet in de sector.

Op wetgevend niveau beweegt er één en ander in de wereld van gebouwautomatisering. In juni 2018 publiceerde de Europese Commissie een nieuwe versie van de EPBD (EU Energy Performance of Buildings Directive). Alle EU-leden moeten deze richtlijn binnenkort omzetten in nationale wetten. EPBD brengt verschillende nieuwe vereisten met zich mee inzake gebouwbeheer, die de sector een belangrijk duwtje in de rug zal geven. Peter Hug: “Zo moet er bij het plaatsen van een nieuwe boiler in elke ruimte een temperatuurregelaar voorzien zijn. En het wordt tegen 2025 verplicht om grote, niet-residentiële gebouwen uit te rusten met enkele gebouwbeheersystemen inzake monitoring, logging en benchmarking. In residentiële gebouwen zijn automatisering- en beheersystemen aanbevolen, maar niet verplicht.”

 

Split incentives

eu.bac juicht de nieuwe regelgeving toe, maar vindt het tegelijkertijd jammer dat de overheid zelf initiatieven moet nemen. “Waarom heeft de markt zelf niet automatisch meer interesse in investeringen in gebouwbeheer- en automatisering, die op een korte terugverdientijd kunnen rekenen? Omdat energie-efficiëntie nog altijd geen prioriteit is van eigenaars en gebruikers van gebouwen. De energiekost van bijvoorbeeld een fabricerend bedrijf bedraagt hoogstens 5% van de totale uitgaven. Bovendien speelt ook het fenomeen split incentives een rol: eigenaars en gebruikers (huurders) hebben niet dezelfde motivatie om energiebesparende maatregelen te treffen”, aldus Hug.

Het gevolg is dat energie-efficiënte investeringen wel degelijk de moeite waard zijn, maar dat investeerders op één of andere manier toch overtuigd moeten worden. “eu.bac is voorstander van minder regulering en meer vrijheid voor de Europese bedrijven. Maar tegelijkertijd merken we dat de overheden moeten ingrijpen om de tekortkomingen van de vrije markt teniet te doen.”

 

Internet of Things

Niet alleen de wetgeving verandert, ook de technologie. Nog heel veel gebouwen bevatten IT-oplossingen die niet met elkaar communiceren, maar de opkomst van het Internet of Things (IoT) brengt hier verandering in. “We zullen meer en meer verschillende technologieën zien die met elkaar convergeren, zoals gebouwbeheer- en beveiligingsoplossingen. Daarnaast zullen de technologieën steeds meer data driven worden: gegevens die door sensoren in gebouwen worden opgevangen, zullen worden gecombineerd met andere data om nieuwe diensten aan te bieden.”

De markt van Smart Home-oplossingen is in volle groei, maar blijft gefragmenteerd. “In de toekomst zullen slechts enkele technologieën en bedrijven overblijven, met geïntegreerde oplossingen”, stelt Hug. “We hebben nood aan communicatiestandaarden en producten en diensten die gemakkelijk te gebruiken zijn om de markt verder te ontwikkelen.”

Een belangrijk aspect om de sector een boost te geven is levensduur van de technologieën. “Mensen zijn niet geneigd om elke twee à drie jaar in gebouwen te investeren, zoals ze dat doen met smartphones. Fabrikanten moeten dus streven naar Smart Home-toepassingen die niet na een korte tijd vervangen moeten worden.”

Deel dit artikel:
Onze partners