Energieconsulent Luc Dedeyne wikte en woog technieken rond energiezuinig bouwen

Onder de titel: "Energiezuinig ontwerpen in praktijk" organiseerde BVA op 20 en 21 april studienamiddagen in Haasrode en Sint-Niklaas. Energieconsulent Luc Dedeyne maakte een objectieve vergelijking van de verschillende technieken inzake rendement en daadwerkelijke besparingen.

Onder de titel:  "Energiezuinig ontwerpen in praktijk" organiseerde BVA op 20 en 21 april studienamiddagen in Haasrode en Sint-Niklaas.

Fabrikanten staan klaar om producten en technieken aan te bieden die architecten helpen om energiezuiniger te bouwen. Maar welke zijn daarbij het meest aangewezen? Welke investeringen geven het beste rendement en in de praktijk ook de meeste garantie op effectieve besparingen?

Om de architecten objectief en professioneel op weg te zetten, nodigde BVA energieconsulent Luc Dedeyne uit. Hij is sinds ''84 werkzaam als architect en werd enkele jaren geleden energieconsulent voor de architecten. In die functie is hij geconfronteerd met alle aspecten van energiezuinig bouwen. Hij werkte mee aan diverse studies over de implementatie van de regelgeving en geeft les in verschillende technieken rond energiezuinig bouwen.


Om de verschillende mogelijke maatregelen objectief te vergelijken maakte Luc Dedeyne een studie van de kosten en prestaties bij verschillende varianten voor een zelfde woning. Hij vertrok daarbij van een woning die hij zelf voor een van zijn opdrachtgevers gaat bouwen. Belangrijk is daarbij dat hij de kostprijsvergelijking baseerde op reële prijzen uit offertes die hij daarvoor bij de aannemers opvroeg. De ontworpen woning werd in eerste instantie teruggebracht tot wat vandaag wettelijk verplicht is, in de veronderstelling dat ook bouwknopen in rekening moesten gebracht worden. Daarna ging hij na op welke termijn meerinvesteringen al dan niet konden terugverdiend worden. Zo werd de isolatie van de verschillende schildelen vermeerderd, werd de luchtdichtheid verbeterd, het ventilatiesysteem gewijzigd, de warmteproductie aangepast, de invloed van de beglazing en zonnewering onderzocht…
Bovendien werd de invloed van de oriëntatie berekend, hoewel dit aspect niet direct gekoppeld is aan een meerinvestering en anderzijds vaak stedenbouwkundig opgelegd wordt.

Hoewel de terugverdientijd van energiebesparende maatregelen in het kader van duurzaam bouwen slechts een stukje van het verhaal is, blijft het belangrijk dat architecten daar een objectief beeld van hebben. De meeste aanwezigen waren de energieconsulent dan ook bijzonder dankbaar voor zijn nuchtere kijk op de zaak.

Tot slot gaf Luc Dedyene nog een toelichting op de benadering van de bouwknopen- problematiek zoals die in de EPB-regelgeving zal geïntegreerd worden.     

 

Deel dit artikel:
Onze partners