Energieneutraal gebouw speelt open kaart

De Bouwcampus is een ‘voorbeeldgebouw’ in de ruimste zin van het woord. Niet alleen in architecturaal en bouwkundig, maar ook in technisch en energetisch opzicht koesterde Confederatie Bouw Limburg grote ambities. Het resultaat? Een energieneutraal volume waarin de technieken uiterst zichtbaar zijn. “Dit project bewijst dat energieneutraliteit wel degelijk haalbaar is, zelfs binnen courante bouwbudgetten”, stelt Geert De bruyn van GDb Engineering, die het technisch-energetisch concept van de Bouwcampus ontwikkelde.

Energieneutraal bouwen, het is verre van evident. Als gereputeerd energiedeskundige kan Geert De bruyn dit alleen maar beamen: “Bijna-energieneutraal bouwen is de nieuwe norm, maar tussen ‘bijna’ en ‘helemaal’ ligt toch nog een wereld van verschil, die in dit project echter met succes overbrugd is. We hebben dat ook heel ‘zichtbaar’ gemaakt, want de Bouwcampus is niet voor niets ‘het gebouw van de toekomst’. De stalen luifel aan de zuidzijde fungeert niet alleen als drager voor de PV-panelen en zonwering, maar is eveneens een architecturale eyecatcher. In een etalage onder de trap worden de gebruikte technieken gedemonstreerd en krijg je via allerhande metingen onmiddellijk inzicht in de energiehuishouding. Door resoluut open kaart te spelen, wil Confederatie Bouw Limburg tonen dat energieneutraliteit wel degelijk haalbaar is, zelfs binnen courante bouwbudgetten. Er waren immers geen exuberante investeringskosten voor nodig.”

 

"Door resoluut open kaart te spelen, wil Confederatie Bouw Limburg tonen dat energieneutraliteit wel degelijk haalbaar is, zelfs binnen courante bouwbudgetten. Er waren immers geen exuberante investeringskosten voor nodig”

 

Batterijsysteem

Een BEO-veld, dat bestaat uit acht diepteboringen onder de parking, ligt aan de basis van het thermisch comfort in de nieuwe Bouwcampus. “Gedurende de zomer garandeert het systeem vrije koeling, en gedurende de winter zorgt het voor verwarming met behulp van warmtepompen. Klimaatplafonds en geactiveerde vloeren op het gelijkvloers doen dienst als afgiftesystemen, en ook de balansventilatie draagt haar steentje bij”, legt Geert De bruyn uit. “Van fossiele brandstoffen is geen sprake, want alle installaties draaien op elektriciteit, die opgewerkt wordt door de PV-panelen op het zonnedak. Een deel van die elektrische energie wordt bovendien opgeslagen in een batterij, zodat ook de nachtelijke energiebehoefte steevast gedekt is. Hoewel het om een relatief kleine demo-opstelling gaat, bewijst dat batterijsysteem toch dat je er je eigen energiebenutting behoorlijk eenvoudig mee kan optimaliseren.”

 

State of the art

Constructief gezien is het geheel gerealiseerd op basis van de passiefhuisprincipes (drievoudige beglazing, riant geïsoleerd, uitmuntende luchtdichtheid …). “Alles begint met het reduceren van de energiebehoefte”, weet De bruyn. “Dankzij de toepassing van BIM konden we de bouwknopen in 3D analyseren, wat toch wel een enorme meerwaarde was. Dat het technisch-energetische concept nauwkeurig uitgekiend is, wil overigens niet zeggen dat de gebruikers alles zomaar moeten ondergaan. Zowel de klimatisatie als de verlichting zijn gekoppeld aan een intelligent regelsysteem, dat heel wat mogelijkheden biedt om een en ander bij te sturen. Het gaat uiteraard om state-of-the-arttechnieken, maar gezien de uitstekende samenwerking met de andere bouwpartners zijn ze zeer ‘smooth’ geïmplementeerd.”


Klik hier voor het vervolg van het panelgesprek

Deel dit artikel:
Onze partners