In het neoclassicistische stadhuis van Vilvoorde dat gebouwd werd tussen 1830 en 1873, draaien sinds eind vorig jaar vier nieuwe Remeha Quinta Ace cv-ketels in cascadeopstelling. Ze vervangen de twee oude Remeha-ketels die na ruim 20 jaar trouwe dienst aan vervanging toe waren.
Netbeheerder Fluvius schreef een opdracht uit voor het energierenovatieproject. Zonnepanelen en een warmtepomp, waren hier geen optie en bleven dan ook netjes in de doos. Die beperking hield de verduurzamingsoperatie echter niet tegen. Sam Remeysen en zijn team van Verwarmingsbedrijf De Bruyne installeerden vier Quinta Ace 90-modellen van Remeha en konden zo de efficiëntie van het systeem fors opkrikken. Een logische keuze volgens Remeysen: “In verband met het afgiftesysteem en het feit dat het aanzicht van het interieur van het stadhuis intact moest blijven, kozen we voor de Quinta Ace. Deze compacte ketel leent zich uitstekend voor compacte ruimtes. Dit kwam goed uit, gezien de beperkte hoogte van de technische ruimte.”
Het voormalige verwarmingssysteem bestond uit twee grote ketels. “Tijdens het verwijderen van die grote, onhandelbare ketels realiseerden we ons hoe blij we waren met de vier nieuwe compacte cv-ketels", stelt Remeysen. Het formaat van de toestellen was voor hem slechts één van de vele voordelen. Remeysen werkt al jaren met Remeha-producten. Hij noemt de Quinta Ace één van de sterkste producten in het assortiment.
“Remeha leverde de Quinta Ace op een prefab cascadeframe. Dat verkorte de doorlooptijd en betekende dat wij op locatie beperkt montagewerk hadden. In twee á drie dagen bouwden we de installatie op en sloten we ‘m aan. De verdeling van de capaciteit over vier cv-ketels – een master met drie slaves – zorgt voor een betere moduleerbaarheid, meer bedrijfszekerheid en dat maakt dat ook bij de vraag naar een lagere temperatuur een deellast mogelijk is.”
De warmteproductie ligt volledig in handen van Remeha’s eigen regeling. Het overkoepelende gebouwbeheersysteem Siemens Synco heeft een koppeling met het verwarmingssysteem en analyseert onder andere de buitentemperatuur en weersomstandigheden en past daar het stookniveau op aan. Tegelijkertijd kan de eindklant, in dit geval de gemeente Vilvoorde, op afstand de aangesloten panden monitoren en desgewenst de installatie bijsturen.
Verwarmingsbedrijf De Bruyne sleepte tijdens de installatie van het verwarmingssysteem onverwacht nog een klus binnen: het vervangen van de ventilatiegroep op de zolder van het stadhuis. Omdat Remeysen ook de ketels installeerde, was de koppeling met het ventilatiesysteem voor hem een fluitje van een cent: “Dat is sowieso een pluspunt van Remeha: hun producten werken feilloos samen met besturingen van derden.”
Sinds september 2023 draait het verwarmingssysteem in het monumentale stadhuis in Vilvoorde op de vier Remeha Quinta Ace 90 toestellen.