Energy Care Optima is de nieuwe Solatube voor passiefbouw

Techcomlight heeft een extra geïsoleerd Solatube systeem ontwikkeld. Het daglicht kan door middel van de Solatube daglichtkoker elke plek binnenshuis verlichten. De nieuwe Solatube Energy Care Optima heeft een zeer lage U-waarde van 0,5 W/m2K. Dit is wetenschappelijk aangetoond in een productonderzoek.
Techcomlight heeft een extra geïsoleerd Solatube systeem ontwikkeld. Het daglicht kan door middel van de Solatube daglichtkoker elke plek binnenshuis  verlichten. De nieuwe Solatube Energy Care Optima heeft een zeer lage U-waarde van 0,5 W/m2K. Dit is wetenschappelijk aangetoond in een productonderzoek.




Uitgebreid productonderzoek toont U-waarden van 1,3 tot 0,5 W/m2K aan. De isolatiewaarde is vastgesteld door TNO, een gerenommeerd onderzoeksinstituut dat ook in Brussel is gevestigd. De Solatube systemen hebben een uitstekende verhouding tussen de U-waarde en de licht- en warmtetoetreding. Hierdoor is het mogelijk veel extra daglicht naar binnen te brengen, zonder extra warmtetoetreding. Ook het warmteverlies is minimaal.
 
Het Solatube daglichtsystemen vangt met een hoogwaardige koepel het buitenlicht op, dat door een superreflecterende lichtkoker (reflectiewaarde: 99,7%) elke gewenste ruimte bereikt. De zeer platte plafondplaat straalt het licht gelijkmatig het vertrek in en geeft een hoog visueel comfort. Het product kan zonder bouwkundige ingrepen worden toegepast in zowel bestaande bouw, renovaties, als in nieuwbouw. Er is keus uit twee types, de Solatube 160 DS met een diameter van 25 cm en de Solatube 290 DS met een diameter van 35 cm.
 
De hoge thermische isolatie van de Solatube systemen wordt bereikt door de lichtbuis letterlijk hermetisch af te sluiten. Zowel aan de bovenzijde, waar de lichtkoepel met kliksluiting perfect past, als aan de plafondzijde. De plafondplaat beschikt over een binnenlens zodat er een dubbel-glas-situatie ontstaat. Alle buisnaden worden met speciale tape dichtgeplakt. Deze technieken zijn door Solatube ontwikkeld en worden alleen door Solatube toegepast. Het resultaat is een U-waarde van 1,3 W/m2K voor zowel de Solatube 160 DS (Ø 25 cm) als de Solatube 290 DS (Ø 35 cm).
 
Tot zover het Solatube systeem zoals dat sinds 1997 wordt geleverd. Techcomlight, de importeur van Solatube voor de Benelux, heeft gewerkt aan nieuwe productontwikkeling. Door extra isolatiemaatregelen wordt U-waarde van 1,3 W/m2K verlaagd naar 0,5 W/m2K voor de Solatube 160 DS en 0,7 W/m2K voor de 290 DS. De Solatube systemen gebruiken hiervoor een extra binnenkoepel, en daaroverheen wordt de normale lichtkoepel geplaatst. Zo ontstaat een dubbelkoepel systeem. Tevens wordt een extra binnenlens aangebracht en een nieuwe dubbelwandige geïsoleerde dakopstand. De unieke Solatube isolatiemat (flashing insulator) sluit de gehele dakopening af. Om de lichtbuis heen wordt hoogwaardig isolatiemateriaal aangebracht (U-waarde = 0,04 W/m2K, wordt niet meegeleverd).
 
Deze metingen zijn volgens de norm EN-ISO 12567 in het laboratorium verricht aan het gehele geïnstalleerde systeem vanaf de lichtkoepel tot de plafondplaat. Er hoeft dus geen bijtelling plaats te vinden voor de constructie, kozijnen, dakopening of anderszins. Het onderzoek waarin de isolatiewaarden zijn aangetoond, is alleen geldig voor de daglichtbuizen van het merk Solatube. De rapporten worden op de website www.solatube.be gepubliceerd.

 
Eerste project: passief school naar Belgisch voorbeeld

Het passiefhuis-concept staat voor energiezuinig en comfortabel bouwen. De Veldhuizerschool in Ede is een van de eerste projecten die wordt gerealiseerd in Nederland. Het bestuur wilde een gebouw met een minimale energiebehoefte. Voor het ontwerp is mede gebruik gemaakt van Duitse en Belgische kennis en uitgangspunten.
 
Geen muffe lokalen meer, een school zonder gasaansluiting en 80% minder energieverbruik. Een school die door de kinderen zelf warm gehouden wordt. Het raam kan open, maar het is niet nodig. De nieuwe school is volledig energiezuinig en toch comfortabel. De school krijgt geen vloerverwarming, geen radiatoren en zelfs geen gasaansluiting. Met passieve warmte uit de bodem wordt de school 's morgens vroeg op temperatuur gebracht. Daarna leveren de kinderen in het lokaal voldoende warmte om het behaaglijk te houden. 's Zomers zorgt het systeem voor koeling.
 
Het architectenbureau Jorissen Simonetti uit Doetinchem ontwierp de Veldhuizerschool met metselstenen en grote dakoverstekken. Door de kozijngrootte te variëren en de kozijnen speels in de gevels te plaatsen, krijgt het schoolgebouw een dynamisch karakter. Daar waar het multifunctionele hart van het gebouw zich bevind zijn grote vliesgevels aangebracht die zorgen voor een prachtige lichtinval en mooie zichtlijnen. Deze transparantie sluit goed aan bij de onderwijsvisie van de school.
 

Terugverdienen

Het ontwerp van deze passiefschool is het gevolg van integraal teamwork waarbij alle verschillende disciplines vanaf het begin van het ontwerpproces vanuit het programma van eisen hun bijdrage hebben geleverd. Er is dus niet vooraf een ontwerp gemaakt 'waar ook nog installaties in moeten'. Daarom hebben zij in een vroeg stadium Techcomlight benaderd met de vraag of de Solatube daglichtsystemen ook aan hun eisen konden voldoen. De nieuwe Energy Care Optima bleek hiervoor geschikt en er worden 17 systemen ingebouwd. Dit product is de Belgische markt goed verkrijgbaar via de professionele bouwmaterialenhandel.

Deel dit artikel:
Onze partners