Als er een Champions League bestond van de architectuur, maakte David Chipperfield Architects daar zeker deel van uit. Doorheen zijn carrière sleepte David Chipperfield al meer dan 100 internationale awards in de wacht. The Grand in Nieuwpoort-Bad en woontoren Hertog I in Leuven zijn niet zijn eerste Belgische project. Hij was ook de architect van een van de Westkaai-torens in Antwerpen én van een woning in Deurle.
In 1985 richtte hij zijn bureau David Chipperfield Architects op in Londen. Sindsdien opende hij vestigingen in Berlijn, Shanghai en Milaan en geniet hij internationale erkenning voor zijn openbare en culturele gebouwen in Europa en de Verenigde Staten, zoals het River & Rowing Museum in Engeland (1997) of de renovatie van het Neues Museum in Berlijn (2009).
De Britse architect benadert de historische achtergrond van de gebouwen met een diep respect, en beschouwt ze tegelijkertijd als open speelveld. Zijn sobere en symbolische architectuur combineert innovatie en conservatie op extreem intelligente wijze.
In 2012 mocht hij als eerste Britse architect de eer waarnemen om de architectuurbiënnale van Venetië te cureren.
David Chipperfield heeft zonder meer een goede band met ons land. In oktober vorig jaar was David Chipperfield nog te gast voor een lezing in Brussel op uitnodiging van BOZAR en A+. Die lezing kan je trouwens nog altijd bekijken op de site van BOZAR.
Zijn bekendste project in België is zonder meer zijn toren voor het Westkaai-project in Antwerpen. Minder bekend is dat hij ook een woning ontwierp in Deurle.
Populair in De Praatstoel
Dat hij een graag geziene collega is onder Belgische architecten, mag blijken uit het feit dat hij meer dan 20 keer vernoemd werd als belangrijke inspiratiebron in onze rubriek De Praatstoel door onder meer , onder meer door Dhoore & Meganck, BC, Areal, Lava, Vincent Van Duysen, Marnik Dehaen en AST 77,…
David Chipperfield was trouwens ook een van de founding fathers van Architects Declare waarin een reeks Britse toparchitecten via een manifest lieten weten dat ze de klimaatproblematiek en het verdwijnen van de biodiversiteit als een van de topprioriteiten erkennen en dat ze vanuit hun ontwerppraktijk zich engageren om daar wat aan te doen. Architectura.be heeft naar het Britse voorbeeld en in samenwerking met de Britse initiatiefnemers ook de Belgische variant Belgian Architects Declare opgestart die intussen al door 386 Belgische bureaus ondertekend werd. Ondertekenen kan nog altijd!
Cheers Chippie
Het zal wellicht ook niemand verbazen dat onze huiscolumnist Filip Canfyn een Steen & Been aan David Chipperfield wijdde. Filip schreef het stuk naar aanleiding van een interview in De Standaard. “Met opdrachten voor investeerders is niets mis maar we moeten proberen waakzaam te zijn voor de balans tussen private opbrengst en publiek goed. En we moeten ons afvragen wie zich nog iets zal aantrekken van voorzieningen waar geen geld mee te verdienen valt”, vertelde David Chipperfield aan journalist Geert Sels. Dat klinkt natuurlijk als muziek in de oren van onze huiscolumnist die zijn column daarom ook vrolijk afsloot met ‘Cheers, Chippie’.