EPB-congres: een kennismaking met ‘archibiotect’ Vincent Callebaut

Als hij geen architect was, zou hij zonder twijfel tuinbouwer geworden zijn. De Belgisch-Franse architect Vincent Callebaut – geboren in La Louvière en woonachtig in Parijs – cultiveert zijn liefde voor de natuur. Van zijn ontelbare utopieën à la Luc Schuiten zijn er vandaag slechts enkele gerealiseerd of in aanbouw. Nochtans lijkt iedereen in hem een visionair te zien nu onze steden nood hebben aan een ecologische transitie. Niemand minder dan Vincent Callebaut is keynote speaker op het EPB-congres, dat plaatsvindt op 3 oktober in BEL in Brussel. 

De hardnekkige hittegolf die ons land eind juli in zijn greep hield bewees het eens te meer, als dat überhaupt nog nodig was: het is de hoogste tijd om onze mentaliteit en onze gewoonten te veranderen als we de toekomst van de menselijke soort op deze planeet willen vrijwaren. Al jarenlang (ruim voor Greta Thunberg van zich liet spreken) schuimt Vincent Callebaut conferentiezalen, televisieprogramma’s en sociale netwerken af om een nieuwe, ecologische visie op de stad te promoten en stedelijke innovatie te stimuleren.

 

Op naar een circulaire stedelijke economie

Hij doet dit via het Archibiotic-concept, dat gebaseerd is op drie pijlers: architectuur, bio- en informatietechnologieën en communicatie. Biomorfisme, bionica en biomimetiek wekken zijn interesse voor de meest intelligente structuren, materialen en vormen die je in de natuur kan terugvinden. Het doel is om een nieuw post-CO2, postfossiel en postnucleair model op poten te zetten, dat metabolische gebouwen genereert die hun eigen energie produceren en hun eigen afval recycleren. Het uiteindelijke doel is om van een lineaire stedelijke productie-, consumptie- en wegwerpeconomie te evolueren naar een circulaire stedelijke economie die al ons afval omzet in energie. Met andere woorden: de triggers voor klimatologische ontregeling transformeren in opportuniteiten voor de creatie van steden die hun intelligentie niet alleen danken aan geconnecteerde gegevens en objecten, maar eerder aan een matuur ecosysteem zoals er heel veel terug te vinden zijn in de natuur.

 

Durven dromen van de stad

Deze gedroomde stad, die de natuur opnieuw een plaats geeft om het hitte-eilandeffect tegen te gaan, wordt vandaag werkelijkheid in enkele ‘opkomende landen’. In Taipei (Taiwan) verrees onlangs een woontoren met twintig verdiepingen, waarvan de unieke volumewerking geïnspireerd is op spiraalvormige DNA-strengen. Op deze bijzondere eyecatcher worden 23.000 bomen geplant, die in totaal 130 ton CO2 per jaar zullen absorberen. En in een nieuwe wijk in het Egyptische Caïro is een ruim multifunctioneel complex in aanbouw dat allerlei op de natuur geïnspireerde innovaties combineert, om zo uiteindelijk het LEED Gold Plus-certificaat te bekomen.

Dichter bij huis bedenkt Vincent Callebaut eveneens revolutionaire projecten, die radicaal breken met onze westerse tradities en dus vaak nog een beetje ‘te veel van het goede’ zijn. Langzaam maar zeker gaat de bal echter aan het rollen. De burgemeester van Parijs gaf Callebaut de opdracht om uit te dokteren hoe de Franse hoofdstad er in 2050 zou moeten uitzien. In het Groothertogdom Luxemburg won de visionaire architect een architectuurwedstrijd voor de transformatie van het voormalige postgebouw in Luxemburg. Het is nu wachten op groen licht van de bevoegde overheden voor de realisatie van dit project, dat ‘groene innovatie’ verenigt met monumentenzorg.  

Zijn Brusselse projecten hebben de bouwheren (nog) niet weten te overtuigen: een multifunctionele, energiepositieve ecowijk op de Tour & Taxis-site of de metamorfose van de Kruidtuin dankzij CO2-absorberende vegetatieve façades en een PV-park op het dak. Callebaut is geen sant in eigen land, ook al bevatte zijn afstudeerproject in 2000 een masterplan voor … de herwaardering van de Brusselse kanaalzone. Een mooie troost in afwachting van meer: begin dit jaar kreeg hij de bevestiging dat hij het Belgisch paviljoen op de wereldtentoonstelling in Dubai (2020) mag ontwerpen (in samenwerking met ASSAR). 
 

Architecten, EPB-verslaggevers en constructeurs zijn welkom op 3 oktober in BEL Brussel. Het congres is een initiatief van THE BOX, een partnerschap tussen RensonUnilinAGCSapaSoudal en Skylux, in samenwerking met opleidingsspecialist SBM. Architectura.be is mediapartner en verzorgt de communicatie rond het congres.

Deel dit artikel:
Onze partners