Duurzaam en circulair bouwen: wat is nu juist het verschil? En is circulair bouwen iets voor de happy few of kan een CO2-taks soelaas bieden om de nieuwe bouwmethodiek gemeengoed te laten worden? Tijdens het gratis webinar ‘Duurzaam en circulair bouwen’ van Kingspan Geïsoleerde Panelen, op dinsdag 16 mei, krijg je een antwoord op deze en andere vragen. Inschrijven doe je hier!
Tijdens het webinar geven Dirk van Buggenhout (Montea), Loïk Eyers (Jaspers-Eyers Architects), Gert Janssen (Mathieu Gijbels) en Roeland Mondelaers (Kingspan) hun visie op duurzaam en circulair bouwen, onder leiding van moderator Rik Neven (Palindroom/Architectura).
CONTAINERBEGRIPPEN
Zo stelt Dirk Van Buggenhout, Chief Development Officer bij Montea, dat duurzaam bouwen en circulair bouwen twee aparte begrippen zijn die te pas en te onpas door elkaar gebruikt worden. “Uiteraard is er overlap, maar toch moet je beide begrippen los van elkaar zien. Duurzaam bouwen heeft te maken met de maximale beperking van de CO2-uitstoot van een gebouw op zich. Circulair bouwen focust enerzijds op het hergebruik van materialen en anderzijds op de beperking van grondstofinput bij nieuwe ontwikkelingen.”
Duurzaam bouwen is een breed begrip. Bij duurzaam bouwen en verbouwen wordt er rekening gehouden met de effecten op het milieu. Dat moet dan zowel bij het ontwerp van een gebouw of bouwwerk gebeuren als tijdens bouw, verbouw, renovatie of sloop. Bij duurzaam bouwen gaat het ook over het gebruik van het gebouw.
KENNIS ROND DE TAFEL BRENGEN
Gert Janssen, Direct Engineering and Development bij aannemer Mathieu Gijbels, bekijkt beide termen vanuit een nog bredere optiek. ‘Voordenkers’ is slogan van de aannemer. Voordenken is uiteraard ook van belang als je de transitie naar een circulaire bouweconomie wilt bewerkstelligen, vindt Janssen. “Als aannemer moet je zo vroeg mogelijke nieuwe concepten en kennis implementeren in jouw projecten. De bouwsector is de voorbije decennia immers een pak complexer en digitaler geworden. Je moet zo snel mogelijk kennis en expertise rond tafel brengen om tot optimale oplossingen voor klanten of bouwheren te komen.” Maar wat is de essentie van circulair bouwen volgens Janssen? “We moeten materialen in kringloop houden en zo afval vermijden, ook op lange termijn. ‘t Gaat evengoed over kleine dingen: zo weinig mogelijk afval genereren op de werf, maar ook materialen die je gebruikt, blijven inzetten op lange termijn als een ‘nieuw materiaal’. Zo weinig mogelijk gebruik maken van wat men noemt virgin materials.”
UNICUM IN WEST-EUROPA
Als we over circulair bouwen spreken, moeten we naar de toekomst kijken. Wat gaat er met een gebouw gebeuren binnen 20 of 30 jaar? Maar tegelijkertijd moeten we ook naar het verleden kijken: welke materialen kunnen we recupereren? Bij het project ZIN trekt Jaspers-Eyers Architects die filosofie ver door in de vorm van urban mining en materiaalrecuperatie. Loic Eyers, architect/board member bij Jaspers-Eyers Architects, legt uit. “Onze targets en ambities waren heel hoog en we wisten niet zeker of we tijdens de bouwfase hieraan konden beantwoorden. Omdat ZIN in Noord zo’n emblematisch project is, hebben we veel fabrikanten en leveranciers kunnen triggeren om mee te doen. Zo vonden we het bijzonder jammer dat we veel betonnen elementen hebben moeten afbreken. Betonleveranciers uit de buurt hebben daarom de krachten gebundeld: het bestaande beton werd afgevoerd en vervolgens verwerkt tot aggregaten voor de productie van nieuwe betonnen elementen. Iets dat in West-Europa nog nooit was gebeurd. Dit toont aan dat er veel mogelijk is als we allemaal samenwerken.”
Duurzaam bouwen
Bij Kingspan merken ze dat er nog heel wat vooroordelen bestaan rond circulair bouwen. Veel mensen beschouwen het als een duurdere manier van bouwen, stelt Roeland Mondelaers, Business Development Manager bij Kingspan. Maar dat is niet per definitie zo, we moeten naar het grotere plaatje kijken. We hebben bij Kingspan met onze QuadCore kern een product in handen wat veel voordelen geeft op verschillende duurzaamheidsvraagstukken. “Daarbij moet je bij circulair bouwen het volledige kostenplaatje in rekening brengen op langere termijn en dus niet enkel kijken naar het oplevermoment. Wat is bijvoorbeeld de waarde van toegepaste projecten binnen 50 jaar?” En de essentie van ons 90mm paneel = met 10% minder materiaalgebruik en behoud van dezelfde isolatiewaarde, heb je 10% minder product nodig. Dat is al 10% product wat je niet hoeft te gebruiken, hoe circulair wil je het hebben.”
REGISTREER NU VOOR GRATIS WEBINAR
Benieuwd naar het volledige verhaal? Je kan het webinar gratis volgen op dinsdag 16 mei van 11.00u tot 11.45u door je hier in te schrijven.
Kan je er niet live bij zijn? Schrijf je dan alsnog in zodat je na afloop van het webinar de terugkijklink ontvangt.