Sango, het nieuwe laboratorium van Rode Kruis-Vlaanderen in Mechelen, opende in juni zijn deuren. Het kreeg als eerste bedrijfsgebouw het BREEAM-certificaat ‘Outstanding’ en voorziet voor 95 % zelf in energie. ESP, Energy Saving Pioneers, nodigde Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom uit voor een rondleiding om aan te tonen dat energiebesparing ook in de niet-residentiële sector al haalbaar is.
Sango – ‘Bloed’ in het Esperanto – is het elfde donorcentrum van het Rode Kruis in Vlaanderen en centraliseert alle back-officefaciliteiten. De inzameling, controle, verwerking en distributie van bloeddonaties vindt dus in Mechelen plaats. Sango herbergt daarnaast ook het nationaal Beenmergregister, de Vlaamse Zorgbibliotheek en een hoop ondersteunende faciliteiten. “De opening van Sango was een erg heuglijke dag, maar een gebouw is altijd een middel om een doel te bereiken, geen doel op zich,” zei Philippe Vandekerckhove, de CEO van Rode Kruis-Vlaanderen. “Het Rode Kruis is een noodhulporganisatie, de airbag van de maatschappij. Dankzij de centralisatie in dit moderne gebouw kunnen we die taak veel efficiënter uitvoeren.”
Geen gas, geen stookolie
Zeker op technisch vlak is die efficiëntie merkbaar. Het gebouw doet het met een E-peil van 30 en een K-peil van 20 veel beter dan de wettelijke normen en haalde door die energieprestaties een BREEAM-certificaat ‘Outstanding’. Sango verbruikt bijvoorbeeld geen gas of stookolie, maar heeft een geothermische warmtebron: een BEO-veld (Bodem Energie Opslag-veld, waarbij thermische energie uit de bodem wordt gehaald of erin wordt opgeslagen, n.v.d.r.) met 133 energiepalen, verwerkt in de fundering. De warmtepompen die het BEO-veld aansturen, halen hun elektriciteit uit de 2650 m² fotovoltaïsche cellen op het dak. Ook erg innovatief: de warmte van de compressoren die de koel- en vriescellen afkoelen, wordt gerecupereerd en gebruikt voor de opwarming van het gebouw. In het verleden schakelde het Rode Kruis een airco in om die compressoren af te koelen, de energiewinst is dus groot.
Die sterke technische prestaties overtuigden minister Turtelboom om persoonlijk het BREEAM-certificaat te komen overhandigen. “Dit gebouw is enerzijds energiezuinig, met een erg laag E-peil, en wekt anderzijds de beperkte energie die het nodig heeft zelf op. Er zijn zelfs laadpalen voor elektrische wagens en in de toekomst kan het gebouw volledig Off Grid gaan. In een decentraal model met een grote rol voor hernieuwbare energie is dat essentieel.”
Lees het vervolg van dit artikel op de website van Energy Saving Pioneers