Op het panelgesprek rond zonwering en duurzaamheid van Verozo kwam een belangrijk aandachtspunt rond zonwering naar voren: architecten zijn visueel ingesteld en zijn daarom doorgaans geen grote liefhebbers van zonwering. Verozo wijst erop dat er nochtans genoeg oplossingen op de markt zijn die zonwering op een esthetisch verantwoorde wijze integreren. De organisatie pleit ook voor meer overleg tussen de sector en de ontwerpers.
“Veel architecten gaan er van uit dat zonwering sowieso lelijk is”, steekt Filip Meganck van Dickson van wal. “De eerste zonwering die mooi is, moet ik inderdaad nog tegenkomen”, zegt Els Lowie van Jaspers-Eyers Architects. Volgens haar ligt de keuze voor een groot stuk bij de bouwheer. “Zijn visie is van groot belang”, zegt Els Lowie. “Hij moet de afweging maken tussen de uitstraling die het gebouw moet krijgen en de mate van comfort die het bedrijf aan hun werknemers wil bieden.”
Zonwering als concept
“Ik denk dat we niet mogen veralgemenen. Er zijn architectuurprojecten waarbij zonwering zeer mooi geïntegreerd is”, zegt Sven Castro van Boflex.
“Wat wij bijvoorbeeld met de Bibliothèque Marguerite Yourcenar in Parijs hebben gedaan, is daar een mooi voorbeeld van”, voegt Filip Meganck daar aan toe. “Daar is zonwering gebruikt als esthetisch onderdeel van de gevels. Door te werken met verschillende kleuren maakt het de gevel net mooi.”
Lokale gewoontes
We zijn in het in België misschien nog niet goed gewend om aan elk gebouw zonwering te zien. “Veel hangt inderdaad af van gewoontes”, zegt Filip Meganck. “In Zwitserland bijvoorbeeld zal je bijna geen gebouw zonder zonwering vinden. Daar wordt een gebouw zonder zonwering als bijna even uitzonderlijk beschouwd als een gebouw zonder ramen of deuren.”
Sturing als esthetisch element
We haalden al aan dat automatische sturing belangrijk is voor het comfort, maar ze kan ook bijdragen aan de esthetiek. “Als je een bedrijfsgebouw hebt en je wil dat het er mooi uitziet, dan moet de zonwering centraal gestuurd worden. Daartegenover staat dan weer de bedenking dat iemand die in zijn kantoor zit de zonwering niet meer zelf kan regelen naar zijn noden van het moment”, zegt Els Lowie.
“Je kan dit inderdaad overrulen, maar het is belangrijk dat de automatische sturing het daarna weer overneemt. Dat is nodig wanneer de gebruiker bijvoorbeeld vergeet om het terug te zetten”, voegt Tim Engelen eraan toe.
Architecten en fabrikanten rond de tafel
Ann Van Eycken van Verozo vindt de stelling dat zonwering altijd lelijk is te kort door de bocht. “Er zou een grondig overleg moeten plaatsvinden met de fabrikanten van zonwering. Er zijn namelijk heel wat mogelijkheden om zonwering op een esthetische manier te voorzien in gebouwen. Je hebt niet alleen de screens. Ook bijvoorbeeld buitenjaloezieën zijn erg in trek omdat ze een gebouw een bepaalde uitstraling geven. Dat gebeurt naar ons gevoel nog te weinig: de communicatie tussen de fabrikant en de architect. Deze laatste heeft er toch de vrije hand in om te beslissen wie erbij betrokken wordt om zijn concept tot zijn recht te laten komen.