Evelyne Merkx en de Belgen

Een dag voor haar 70e verjaardag zakte de Nederlandse interieurarchitecte Evelyne Merkx (Merk X) af naar Antwerpen om er een lezing te geven over herbestemming voor AiNB. Ze maakte er een persoonlijke presentatie van, met een Belgische toets.

Merkx begon pas aan haar studies toen ze 32 was. “Ik stam nog uit de tijd dat de meisjes niet mochten gaan studeren. Ik wilde eigenlijk architecte worden, maar voor die studies was het al te laat.” In 1984 studeerde de gescheiden moeder van 2 kinderen af aan de Rietveldacademie in Amsterdam.

 

Persoonlijke herbestemming

Veel geld had Evelyne niet, dus leende ze geld van haar schoonbroer om een woning te kopen. “Hij zei me dat ik op zoek moest gaan naar een pand dat echt niemand wilde. Dat pand vond ik op de Jordaan in Amsterdam.” Dat pand was een soort kraakpand dat Merkx kocht voor 90.000 gulden (zo’n 40.000 euro). Ervoor was het een shampoo- en riemenfabriek geweest. “Daar begon mijn persoonlijke herbestemming.”

 

“In 1999 sloopte ik mijn hele huis. Met waxinelichtjes gaf ik de vroegere plattegrond van mijn huis aan, en daar heb ik een etentje georganiseerd”

 

Evelyne Merkx is een flamboyante dame, wat ze perfect illustreert met een anekdote. “In 1999 sloopte ik mijn hele huis. Met waxinelichtjes gaf ik de vroegere plattegrond van mijn huis aan, en daar heb ik een etentje georganiseerd.”

 

Boekhandel Dominicanen

Onder leiding van haar tweede man, architect Patrice Girod, maakte Evelyne haar eerste eigen trap. Met hem had ze ook het bureau Merkx+Girod. “Ik wilde graag een trap die zo fijn mogelijk was. Patrice heeft me geleerd hoe dat moest.”

Merkx deed verschillende herbestemmingen. Een van de opvallendste is de herbestemming van de oudste kerk van Nederland in Maastricht, nu Boekhandel Dominicanen. Die kerk was al jaren ongebruikt. Merkx heeft de funderingen vernieuwd en vloerverwarming geïnstalleerd. “De boekenflat maakte ik asymmetrisch, zodat je de volledige kerk kan ervaren wanneer je binnenkomt.”

 

“In de Raadzaal stond de stoel van Pim Fortuyn. Aan die stoel mocht niet geraakt worden”

 

Stadhuis Rotterdam

Aan de herinrichting van het stadhuis van Rotterdam is Evelyne Merkx al 9 jaar bezig. “In de Raadzaal stond de stoel van Pim Fortuyn. Dat was een heikel punt, want die was heilig. Aan die stoel mocht niet geraakt worden.” De herinrichting van de Raadzaal leverde Merkx ook een nominatie op voor de Rotterdam Architectuurprijs.

Merkx heeft nog tal van indrukwekkende projecten achter haar naam staan, zoals het TextielLab in Tilburg of de kantoren van Rutgers en Posch. Ze sloot haar presentatie af met de mooie woorden: “Dank aan de Belgen”.

Deel dit artikel:
Onze partners