evr-architecten realiseert met multifunctioneel parkgebouw The Nucleus duurzame community-hub op Tech Lane Ghent

Op Tech Lane Ghent Science Park in Zwijnaarde wordt sinds enkele maanden hard gewerkt aan de bouw van ‘The Nucleus’. Dat gebouw moet ruimte bieden aan onderzoekers en ondernemers, maar moet ook een belangrijke rol spelen in de opbouw van de community op het wetenschapspark. The Nucleus - een ontwerp van evr-architecten - wordt een centrale ontmoetingsplek in het park van het bedrijventerrein en moet er een echte community doen ontstaan. Het 28 meter hoge gebouw zal daarom naast kantoor- en laboruimte ook een restaurant bevatten, net als event- en vergaderruimtes. Zij moeten de kruisbestuiving mogelijk maken tussen onderzoekers en ondernemers, en zo leiden tot meer innovatie. Als alles volgens planning verloopt, opent het gebouw zijn deuren in 2026.

Met campussen van de UGent, toonaangevende onderzoekscentra als imec en het VIB, en met verschillende bedrijven, is de Gentse regio uitgegroeid tot een aantrekkelijke locatie voor innoverende tech-ondernemingen en R&D-afdelingen van gerenommeerde bedrijven. Tech Lane Ghent Science Park - het wetenschapspark dat PMV realiseert samen met de UGent en sogent - wil niet alleen een antwoord bieden op hun groeiende vraag naar infrastructuur maar bovendien een ecosysteem doen ontstaan met een sterke interactie tussen startups, kennisinstellingen en researchafdelingen van multinationals.

Groenintegratie

Op architecturaal vlak vormt The Nucleus een helder, optimistisch baken die een aantrekkingskracht uitoefent op zijn omgeving. Het gebouw is open en uitnodigend en werkt in die zin drempelverlagend voor zijn gebruikers en bezoekers. De landschappelijke kwaliteiten van de omgeving worden doorgetrokken in dit gebouw zo is The Nucleus echt een ontmoetingsplek midden in het park. Daarnaast vormt het gebouw een expressie van de duurzame doelstellingen een rigide, intelligente casco op een doordacht maatsysteem gedrapeerd door een circulair gevelsysteem volgens de principes van Climate Design.

De keuze van de opdrachtgever om het Parkgebouw te realiseren op deze plaats, tussen campuspark en oeverstrook, maakt zijn focus duidelijk. Het gebouw moet een intensieve relatie aangaan met de omliggende groenruimtes, zowel op vlak van toegankelijkheid, zicht, als door letterlijke integratie van groen in het gebouw. Het gebouw wordt centraal op de bouwplot gerealiseerd zodat er alzijdig stroken voor groen binnen het perceel ontstaan.

Intelligente casco

De vraag naar veranderingsgerichte gebouwen wordt reeds vermeld in het RUP en zal één van de centrale concepten van het parkgebouw worden. Op basis van de theorie van de shearing layers wordt het gebouw uitgewerkt als een intelligente casco die open staat voor veranderingen op korte en lange termijn. Bijzondere aandacht gaat naar de (letterlijke) circulariteit wat betekent dat de bouwelementen en – materialen die gebruikt zijn maximaal kunnen worden hergebruikt of op energiearme manier gerecycleerd.

De omgevingsaanleg wordt zo bedacht dat The Nucleus daadwerkelijk deel uitmaakt van het park. Dit betekent in eerste instantie verhardingen beperken zodat het landschap overgaat in het gebouw. De bepalingen in het beeldkwaliteitsplan over de te realiseren pleinruimte relativeren de architecten in die zin enigszins. Rondom het gebouw zijn kwalitatieve verblijfsruimtes bedacht maar deze zijn nooit overwegend t.o.v. van de groenruimte i.t.t. een pleinruimte.

Helder planconcept

Aan de zuidzijde van het gebouw wordt het hoogteverschil tussen park en oeverstrook overwonnen door een golvend groen talud voorzien van grote stapstenen en trapelementen. Deze functioneren als speelse zitelementen in een landschappelijke omgeving. Aan de zuidoostzijde van het restaurant is een uitpandige terraszone voorzien met zicht op oeverstrook en campuspark. Deze ruimte is strak afgelijnd in functie van de integratie in The Nucleus maar bestaat uit een waterdoorlatende verharding. Boven de publieke plint zijn twee daktuinen aanwezig, toegankelijk voor de bedrijven en met uitzichten over de oeverstrook en het campuspark.

Het gebouwconcept van de plint is open en communicatief en stelt een innige relatie tussen binnen en buiten voorop. Ook moet het gebouw en zijn ruimtelijkheid uitnodigen tot ‘samenleven’ en ‘samenwerken’, in een open geest en open verstandhouding. Deze interacties worden aangemoedigd door een helder en leesbaar planconcept.

Bron: evr-architecten & UGent
Deel dit artikel:
Onze partners