Brandveiligheid staat hoog op het prioriteitenlijstje in de bouwsector, maar toch domineren grote en kleine branden bijna dagelijks de actualiteit. Onze maatschappij evolueert bijzonder snel op technologisch en wetgevend vlak, maar de kennis van brandbestrijding en -preventie in het bouwproces van diverse stakeholders is vaak voor verbetering vatbaar. Daarom brengt het Fire Seminar experten uit uiteenlopende domeinen samen voor het eerste Fire Seminar Belgium. Zij zullen op 20 juni in Campus Vesta (Ranst) de knowhow over brandveiligheid naar een hoger niveau tillen.
Het Fire Seminar is nieuw in België, maar in Nederland is deze conferentie dit jaar al aan zijn 8ste editie toe. Op de editie van 2018 werd de brandveiligheid van gevels onder de loep genomen. De experten pleitten tijdens hun lezingen voor meer en vooral grootschaligere testen. Bovendien bleek het publiek van mening te zijn dat de Nederlandse regelgeving inzake brandveiligheid nog een stuk beter kan. De eerste editie van het Fire Seminar Belgium wil een Belgische stand van zaken opmaken. Het doel van het evenement is om de kennis inzake brandveiligheid van gebouwen te verhogen én die kennis te delen. De experten willen klaarheid scheppen in een inherent complexe materie als brandveiligheid.
Interactie
Het publiek zal bestaan uit brandweerlieden, verzekeraars, architecten, aannemers, projectontwikkelaars en professionals uit de vastgoedsector. Bovendien wordt het geen éénrichtingsverkeer: het publiek krijgt de kans om te reageren op de uiteenzettingen en leggen prangende vragen voor aan de specialisten. Zo kunnen er nieuwe inzichten voortvloeien uit het Fire Seminar Belgium. Ook tijdens de lunchpauze en de receptie achteraf kunnen de aanwezigen met elkaar én de experten van gedachten wisselen.
De locatie van het eerste Belgische Fire Seminar is niet toevallig gekozen: in Campus Vesta in Ranst geven professionals zoals brandweerlieden regelmatig veiligheidstrainingen. Het publiek krijgt dan ook de kans om, naast de presentaties, enkele demonstraties vanop de eerste rij bij te wonen.
Autoriteiten
De sprekers zijn stuk voor stuk alom gerespecteerde autoriteiten in hun domein. Hun uiteenzettingen zullen resulteren in een inhoudelijk rijkgevulde studiedag. Dieter Brants (ingenieur bij de brandweer van Leuven) zal het samen met Robby De Roeck (Fire Safety Engineer bij Kingspan) hebben over de aankomende veranderingen in het KB Basisnormen brandveiligheid. Patrick Van Hees (professor aan de Universiteit van Lund in Zweden en de Universiteit van Gent) gaat in op het belang van een systematische, holistische aanpak van gevels (inclusief brand, vochtigheid en thermische isolatie). Sven Eeckhout (Senior Hoofdadviseur van het WTCB) doet de nieuwe Belgische regelgeving voor gevels uit te doeken. Tot slot houdt Roy Weghorst (Head of Regulatory Affairs – Fire bij Kingspan) een pleidooi over het belang van grootschalig testen. Gunther Guinée is de moderator van deze studiedag en zal het publiek actief betrekken bij de discussies.
Praktische info
Datum: donderdag 20 juni 2019
Programma:
09.30 uur : Ontvangst
10.00 uur : Intro Gunther Guinée
10.15 uur : ‘Parkeergebouwen: de toekomstige aanpassing van KB Basisnormen Brand.’
Dieter Brants (ingenieur bij de brandweer van Leuven) en Robby De Roeck (Fire Safety Engineer bij Kingspan)
11.00 uur : Rook demonstratie
11.40 uur : ‘Holistische Visie op het brandgedrag van gevelbekledingen.’
Patrick Van Hees (professor aan de Universiteit van Lund in Zweden en de Universiteit van Gent)
12.30 uur : Lunch
13.15 uur : ‘Nieuwe regelgeving rond gevels in België.’
Sven Eeckhout (Senior Hoofdadviseur van het WTCB)
14.00 uur : Brand demonstratie
14.45 uur : ‘Het belang van grootschalig testen.’
Roy Weghorst (Head of Regulatory Affairs – Fire bij Kingspan)
15.15 uur : Discussieronde
15.30 uur : Evaluatie Gunther Guinée
15.45 – 16.30 uur: Afsluitende borrel
Locatie
Campus Vesta
Oostmalsesteenweg 75
2520 Ranst
Registreren kan hier.