In de tentoonstelling Stedelijke natuur (14/11-17/3) richten ontwerpbureaus 1010, Fallow en Grue zich op het verleden, het heden en de toekomst van de natuur in de architectuurproductie. Ze tonen hoe Léon Stynen en Paul De Meyer, de architecten van De Singel, naar het gebouw keken in relatie tot het landschap. Hoe verovert de natuur vandaag haar plekje in en rond het gebouw? Welke relaties tussen kunstmatig en natuurlijk leven mogen we in de toekomst verwachten?
Ontwerpbureaus 1010, Fallow en Grue zijn elk op hun manier geïnteresseerd in het creëren van een nieuwe alliantie met de natuur, de ‘levende materie’ van onze steden. In de dagelijkse praktijk zien ze bij publieke opdrachtgevers onvoldoende ambitie om natuurinclusief te ontwerpen en te bouwen. Die vertrekken zelden vanuit het perspectief dat de mens slechts een onderdeel is van een groter ecosysteem. De uitdaging is gigantisch. Met hun project in De Singel willen de architecten het onderwerp alvast meer zichtbaarheid geven. Poëtische observaties en gesprekken met alle soorten gebruikers van de site vormen de basis. Om hun onderzoek uit te werken, slaan 1010, Fallow en Grue de handen in elkaar met allerhande vakmensen; botanici, kunstenaars, groenbeheerders...
Vernissage
Op dinsdag 14 november opent de tentoonstelling. Tijdens een panelgesprek lichten de betrokken architecten - Nathanaëlle Baës-Cantillon (Grue), Nadia Casabella en Bert Gellynck (1010) en Carmen Van Maercke (Fallow) - hun onderzoek toe en zoomen ze in op de resultaten in de tentoonstelling. Daarna volgt een lezing door Bruno Notteboom (KU Leuven) over socio-ecologische benaderingen van urbanisme en een panelgesprek met alle sprekers. Wil je de vernissage graag bijwonen? Boek dan je gratis ticket(s) via deze link.
Bouwmeester Label (BWMSTR Label)
Stedelijke natuur is een van de onderzoeksprojecten die in 2022 van de Vlaamse Bouwmeester en het Vlaams Architectuurinstituut het Bouwmeesterlabel (BWMSTR Label) ontvingen. Het BWMSTR Label wil vernieuwende en beleidsrelevante ideeën oppikken vanuit de onderzoeks- en ontwerppraktijk, en zo ongevraagd onderzoek ondersteunen in zijn prille beginfase.