Expo en seminarie rond circulair bouwen op Batibouw

Circulair bouwen is een thema dat zo actueel is en zo nauw aansluit bij de noodzaak van duurzaam bouwen dat het volgens Redactiebureau Palindroom en architectura.be niet mocht ontbreken op Batibouw. Daar hadden ze bij organisator FISA wel oren naar, wat leidde tot een seminarie en een expo waarvan VIBE en Pixii de trekkers zijn, samen met architectenbureau a-tract. De expo toont een twintigtal producenten die een innovatief materiaal of product op de markt hebben. Tijdens het seminarie op donderdag 28 februari geven zes onderzoekers en ervaringsdeskundigen een lezing, gevolgd door een debat.

Tentoonstelling

De tentoonstelling is gedurende de volledige Batibouw-beurs te bezoeken in Hal 5. Kom dus gerust eens langs om te snuffelen in het aanbod duurzame producten die de Belgische markt rijk is. De producten die getoond worden zijn door Pixii en VIBE geselecteerd op basis van rigoureuze selectiecriteria (zoals duurzaamheid, business model, compatibiliteit…)

Deze producten kan je ontdekken op de expo: Slimme Aanpasbare Module SAM van Bao Living, BatiTerre van Batigroup Groupe Terre, Kastar van BC Materials, Structurez van WoodInc. Ecoschelp van Ecoverbo, Recycork van De Vlaspit, Facadeclick van SBS Belgium, Copter van ZUMI, Green Line Profile van Wall-linQ, Systimber, Façatile van Wienerberger, The Right Wae Collection van Studio Wae, Geocell van Eurabo, Steko van Steko Holsbau AG, Llexx by Hahbo, Pavaflex plus van Soprema, Isocell, iQ3 cellulose van Isoproc, Smartlog by Kontio, Maes & Hens, betonanker HPKM Kolomschoen van Peikko, Multimax 30 van Isover, Mycelium van de VUB, JuNoo Wall van JuNoo

 

Seminarie

Op donderdag 28 februari van 11 tot 13 uur kan je op Batibouw een seminarie bijwonen over circulair bouwen. Dit seminarie vindt plaats in de Conference Room (Paleis 5) en wordt afwisselend in het Frans en het Nederlands gevoerd.
 

11u00: Introductie door Jeroen Vrijders – Labo Duurzame Ontwikkeling

(FR/NL) Jeroen Vrijders is hoofd van het Labo Duurzame Ontwikkeling en co-animator van het Technisch Comité “Smart & Sustainable Constructions” van het WTCB. Vanuit die hoedanigheid was en is hij betrokken bij verschillende onderzoeksprojecten rond circulaire economie, zowel wat betreft Urban Mining als het realiseren van nieuwe duurzame gebouwen.
 

11u05: Emilie Gobbo  – UCL

(FR) Emilie Gobbo start met een toelichting over waarom we het anders moeten aanpakken, welke problemen de huidige manier van bouwen met zich meebrengt en hoe we het anders kunnen doen. Emilie is architecte en onderzoekster bij de UCL en bekijkt onder meer hoe circulaire bouwprocessen binnen de huidige Brusselse bouwsector ontwikkeld kunnen worden.
 

11u20: Ken De Cooman – BC architects & studies

(FR) Ken De Cooman is architect bij BC architects & studies. BC ontwerpt innovatieve, circulaire gebouwen in onderzoek (Solidary Mobile Housing, KULeuven) en in de praktijk (Berg te Termunt, Tervuren) en heeft onlangs het bedrijf BC materials opgestart rond urban mining van grondverzet om circulaire leembouwmaterialen te produceren.
 

11u35: Christian Levie – Econocom

(FR) Christian Levie representeert Econocom, een bedrijf dat ICT-services voor circulaire aankoop en onderhoudfaciliteert aan de hand van nieuwe verdienmodellen, product-dienstcombinaties, as-a-service business modellen.
 

11u50: Mieke Vandenbroucke – VIBE vzw

(NL) Mieke Vandenbroucke stelt voor hoe je de kringloop kan sluiten met enkele praktische ontwerprichtlijnen en inspirerende voorbeelden. Mieke is ingenieur-architecte van opleiding, behaalde een doctoraat over het thema en is nu werkzaam bij VIBE, een organisatie die zich inzet voor een gezonde en milieuvriendelijke gebouwde omgeving.
 

12u05: Stijn Elsen – VUB

(NL) Stijn Elsen presenteert het praktijkvoorbeeld van circulair bouwen: een renovatieproject op de campus van de Vrije Universiteit Brussel. In samenwerking met enkele industriële partners worden innoverende en circulaire oplossingenin de praktijk getest. Ingenieur-architect Stijn richtte het architectenbureau KADERSTUDIO op en past circulaire concepten zowel toe in zijn dagelijkse praktijk als bij de VUB als onderzoekend projectarchitect.
 

12u20: Eliah Mallants – PIXII

(NL) Eliah Mallants heeft het over circulariteit op het gebied van water en energie en toont aan hoe we aan de hand van gebouwtechnieken ook deze kringlopen kunnen sluiten. Eliah is ingenieur-architect en is werkzaam bij PIXII, het kennisplatform voor energieneutraal bouwen.
 

12u35: Debat met Jeroen Vrijders als moderator (FR/NL)

 

Deel dit artikel:
Onze partners