EXPO. Horst Expo 2023 boort toekomstige potentieel aan van Asiat-site in Vilvoorde

Dit weekend staat in het Asiat Park in Vilvoorde het Horst Arts and Music Festival op het programma. Horst combineert naar goede gewoonte muziek, architectuur, kunst en mode tijdens een zomerexpo. Dit jaar gaat de expo van start tijdens het festival, van 5 tot 7 mei, waarna ze heropent op 18 mei en loopt tot 30 juli. Voor deze editie - de laatste met curator Evelyn Simons - zullen 10 kunstenaars een dialoog aangaan met hun omgeving door middel van site-specifieke producties. Voor het eerst programmeert deze editie ook kunstinterventies die de tijdelijkheid van het tentoonstellingsformat overstijgen.

Sinds Horst in 2019 op de militaire basis "Asiat" landde, is het terrein getransformeerd van een ruw en ongedefinieerd kader, een blanco canvas waarop dj's, kunstenaars en architecten hun stempel konden drukken, tot een nieuwe stadswijk in volle ontwikkeling. Asiat verwelkomt momenteel verschillende organisaties met een focus op cultuur, vrije tijd en gemeenschapswerk om samen te bouwen, te creëren en te verbeelden. De site wordt zo een broodnodige long voor welzijn, creativiteit en collectiviteit in Vilvoorde en bij uitbreiding in heel Brussel.

 

Eerste permanente interventies

De komende editie van de Horst tentoonstelling markeert een heroriëntatie van het kunstprogramma in symbiose met dit nieuwe ecosysteem, waarbij de eerste stappen worden gezet naar kunstinterventies die de tijdelijkheid van het tentoonstellingsformat overstijgen. Deelnemende kunstenaars worden protagonisten en werken nauw samen met de organisatie van Horst om locatiegebonden opdrachten te ontwikkelen die het toekomstige potentieel van de locatie aanboren - hetzij functioneel en permanent, hetzij conceptueel en symbolisch. Elke protagonist wordt in haar of zijn missie bijgestaan door het artistieke team van Horst en diverse andere projectspecifieke belanghebbenden - of het nu gaat om financiële sponsors, medewerkers of institutionele partners.

 

Eerbetoon aan bewoners en gemeenschappen

Horst 2023 brengt zo een eerbetoon aan degenen die de stedelijke ruimte bepalen en steden leefbaar en levendig maken: bewoners, tijdelijke bezoekers en gemeenschappen die vaak gemeden worden door stadsbesturen, projectontwikkelaars en stedenbouwkundigen. Where the wild things are schijnt een licht en viert precies die energieën die we meestal niet terugzien in de strakke renderings van de zogenaamde "steden van morgen".

 

Deelnemende kunstenaars

De multidisciplinaire artistieke bijdragen en installaties zijn divers in hun opzet en uitvoering en de deelnemende kunstenaars hebben heel erg uiteenlopende achtergronden en specialisaties. 

De Emirati kunstenaar Farah Al Qasimi ontwikkelt voor Horst een psychedelische muzikale tuin, die gedurende de hele looptijd van de tentoonstelling door kinderen en bezoekers van het festival kan worden geactiveerd. De Belgische kunstenares Sharon Van Overmeiren draagt bij met een permanent monument dat de bezoekers van het Asiat-park in staat stelt af te koelen door de integratie van een voorouderlijk luchtkoelsysteem. De Libanese kunstenaar Joe Namy brengt zijn Automobile naar België en zorgt voor een samenkomst van autotuners op het festivalterrein, terwijl het Griekse mode- en kunstcollectief Serapis een nieuw dak ontwerpt voor de iconische Rotunda-stage.

Horst werkt ook samen met Bottega Veneta en gaf samen met het modemerk de opdracht aan de Britse kunstenaar Mark Leckey om een ambitieuze installatie te creëren, die tijdens het festival de ambient stage host en na afloop ter plaatse blijft als een unieke in-situ-installatie. De Franse kunstenaar Marc Leschelier verkent de disfunctionaliteit van architectuur in een paviljoen met gedrapeerd beton, terwijl de Angolees-Zambiaanse kunstenaar Maria Muehombo, alias M I M I, vergeten allianties met natuurlijke energieën koestert door een intieme tuin aan te leggen, een geheim toevluchtsoord. Video's van de Siciliaanse kunstenaar Elisa Giardina Papa en de Marokkaanse kunstenaar Meriem Bennani verkennen verder dissidente en ongehoorzame, maar vitale vormen van burgerschap.

 

Onderbuik

Horst zoekt inspiratie in de onderbuik van ons stedelijk weefsel; waar de energie trilt en een stad leven inblaast. Where the wild things are brengt een ode aan DIY, ongereguleerde maar onmisbare vormen van gemeenschapsleven en creativiteit, aan ongehoorzaamheid en ontwrichting, aan hen die opereren buiten de geijkte paden van het georganiseerde consumentgerichte openbare leven.

De tentoonstelling gaat van start tijdens het Horst Arts & Music Festival (5-7 mei), heropent op 18 mei, en loopt tot 30 juli. Meer info vind je op de website van Horst Arts and Music.

Bron: Club Paradis
Deel dit artikel:
Onze partners