EXPO. Ontwerper Lionel Jadot cureert collectible design tentoonstelling in Mix Brussels (11-13/10)

Het onlangs geopende hotel Mix Brussels - het voormalig Royale Belge - kondigt de eerste editie aan van Curated, een collectible design tentoonstelling met het werk van 44 ontwerpers, gecureerd door Lionel Jadot (die zopas door Maison & Objet uitgeroepen werd tot Designer van het Jaar 2024). De tentoonstelling vindt plaats van vrijdag 11 tot zondag 13 oktober 2024 en is toegankelijk voor iedereen, zowel voor hotelgasten als bezoekers. Het is een unieke kans om in een hotelomgeving een verscheidenheid aan Belgisch en internationaal design ​ te ontdekken in het unieke kader van Mix.

Mix is gehuisvest in een brutalistisch meesterwerk uit de jaren 60. Het gebouw, voorheen bekend als La Royale Belge, werd vorig jaar getransformeerd tot een bestemming dat een hotel met 180 kamers, verschillende restaurants, een food market, co-working ruimtes en wellness- en fitnessfaciliteiten combineert.

Curated promoot collectible design en stimuleert uitwisselingen tussen ontwerpers, kunstenaars en het publiek. In een maatschappij die steeds meer beïnvloed wordt door globalisering, benadrukt dit evenement het belang van lokale creatie en vakmanschap en nodigt het zowel het Belgische als het internationale publiek uit om deel te nemen aan een discours over de toekomst van design.

"Wanneer ik in een hotel ben, wil ik geprojecteerd worden in iets wat me verrast. Vandaag zijn klanten klaar om aparte, unieke meubels te omarmen, eerder dan producten uit de andere kant van de wereld te laten overkomen."
- Lionel Jadot, curator van Curated -

 

Op het programma staan een vernissage en verschillende mogelijkheden voor gasten en deelnemers om interactie te hebben met de tentoongestelde werken. Kunstenaars en ontwerpers kunnen hun werken integreren in de unieke architectuur van Mix Brussels. Elk kunstwerk interageert met de kenmerken van het gebouw, of het nu in open ruimtes of intiemere kamers is.

Focus op gemeenschap en lokaal vakmanschap

Curated presenteert een verscheidenheid aan werken en materialen, waaronder keramiek, houtwerk en experimentele materialen. Deelnemers zijn onder andere Boquita De Cielo, een Londense keramiekstudio, en Studio mo-mo, een Franse creatieve studio van ambachtslieden en kunstenaars. Belgische kunstenaars zoals Thibeau Scarcériaux, Dirk Meylaerts en Nathalie Van der Massen dragen ook hun interpretaties van ambacht en design bij.

De aanpak van Lionel Jadot bij het cureren van dit evenement sluit aan bij de visie van Mix Brussels—een veelzijdige ruimte die een hotel met 180 kamers, verschillende restaurants, een food market, co-working ruimtes en wellness- en fitnessfaciliteiten combineert, allemaal ontworpen met een focus op gemeenschap en lokaal vakmanschap. Het gebouw, voorheen bekend als La Royale Belge, is getransformeerd tot een bestemming die gastvrijheid, kunst en design samenbrengt.

Zaventem Ateliers

Nadat zijn team van architecten de kans kreeg om het Royale Belge-gebouw, een meesterwerk van brutale architectuur uit de jaren 60, te renoveren, gaf Lionel Jadot carte blanche aan de designers en ambachtslieden van Zaventem Ateliers (een voormalige industriële braakliggende terrein van 6000m2 dat wordt gebruikt als ontmoetingsplaats voor ambachtslieden, kunstenaars, designers en decorontwerpers) om onder zijn leiding aan het project te werken - de eerste keer dat de groep samen heeft gewerkt.

Met een horizontale aanpak zonder tussenpersonen, stevig verankerd in de esthetiek van het gebouw, gingen Jadot, zijn team van architecten en de ambachtslieden van de 25 studio's die (letterlijk) om hen heen liggen, samen met 27 andere Belgische ontwerpers aan de slag om meubels, verlichtingsarmaturen, sculpturen, wandtapijten, gordijnen, accessoires en meer te creëren, allemaal speciaal gemaakt voor deze unieke locatie en om de unieke sfeer die Mix Brussels definieert naar voren te brengen.

Bron: Club Paradis
Deel dit artikel:
Onze partners