Mensen herken je aan hun silhouet, steden aan hun skyline. In de tentoonstelling ‘SkYline. Hoogbouw in de Lage Landen’ daagt het STAM onze – vaak terloopse – blik op de stad uit. Wat zit er achter de grillige lijnen van steen, staal en glas? En waarom blijven we het hoog, hoger, hoogst zoeken? Een vraag die met de recente polemiek rond de reconversie van de Boerentoren in Antwerpen actueler is dan ooit.
Vroeger domineerden kerk- en belforttorens, vandaag evengoed kantoor- en woontorens. De Burj Khalifa is de hoogste, het Belfort de vurigste, de Boekentoren de wijste.
Maar een skyline is meer dan een optelsom van gebouwen en torens. Het is een breedbeeld dat ons idee van een stad mee bepaalt. En wanneer een stad haar skyline in een zelfportret giet, vertelt ze welke stad ze wil zijn. Want zo’n portret is nooit neutraal. Wat wordt getoond en wat niet, vanuit welke hoek en welke boodschap zit erachter?
Hoogbouw is functioneel en architectonisch, maar is ook een kwestie van fascinatie en symboliek. Van reiken naar de hemel en macht etaleren. ‘SkYline. Hoogbouw in de Lage Landen’ neemt je mee door de geschiedenis van de Europese hoogbouw en zoomt in op Gent en Rotterdam. Een historische skyline naast een moderne. Het middeleeuwse Manhattan naast het Manhattan aan de Maas. Niet te missen voor wie de stad mee bouwt, tekent, bewoont, liefheeft, in vraag stelt.
De tijdelijke tentoonstelling is nog 21 mei 2023 te bezoeken in het STAM in Gent. De expo gaat samen met een uitgebreid programma van lezingen, wandeltochten, fietstochten, cinema en workshops, met een combibezoek aan de Boekentoren als kers op de taart. Je ontdekt er alles over op deze website.
Geïnteresseerd in de thematiek? Beluister dan zeker ook de Architectura Podcast 'Stadsverdichting: de weg naar meer hoogbouw'. Daarin bespreken Luc Binst (BINST ARCHITECTS), Kurt Van Den Bergh (Reynaers Aluminium), Thijs Verfaillie (Bureau Bouwtechniek NV) en Sven Verbruggen (UAntwerpen) de uitdagingen van stadsverdichting en de rol die hoogbouw hierin kan spelen.