EXPO. Tafelzetting #8 | platform architectuur (DE SINGEL, Antwerpen)

In Tafelzetting #8 presenteert het jonge Gentse bureau platform architectuur zichzelf aan de hand van woonvormen. In een grootschalige collage op het voorplein van DE SINGEL brengen ze de individuele woningen uit hun beginjaren samen met de collectieve woonprojecten waaraan ze vandaag werken. De expo is doorlopend te bezoeken van 23 februari tot 21 maart 2024. Platform architectuur is ook een van de drie jonge bureaus die genomineerd zijn voor een Belgian Building Award in de categorie ‘Rookie of the Year’.

Platform architectuur is een jong architectuurbureau gevestigd in Gent. Oprichters Maxime Balcaen, Servaas De Wandel en Kobe Pillen leerden elkaar kennen tijdens hun studies aan de Universiteit Gent. Ze deden elk ervaring op bij gevestigde bureaus en werkten daarnaast in eigen naam, of in samenwerking met elkaar en/of anderen, aan kleinschalige projecten. Hun verzamelde ervaring vormt de solide basis voor een praktijk die al vroeg mikt op ambitieuzere projecten als collectief wonen.

 

Vernissage

De installatie die platform op het voorplein van DE SINGEL maakt, toont een doorgedreven onderzoek naar typologie en stedenbouwkundige figuren als basis voor hun werk. Dit onderzoek verbindt verschillende contexten en verschijningsvormen, maar koppelt ook de privésfeer van het wonen als typisch speelveld van jonge architectuur met het maatschappelijk bewustzijn van een ambitieuze ontwerppraktijk.

Op donderdag 22 februari 2024 opent de tentoonstelling Tafelzetting #8 platform architectuur. Architecten Maxime Balcaen, Servaas De Wandel en Kobe Pillen geven in gesprek met reekscurator Petrus Kemme verdere toelichting bij het werk dat ze tentoonstellen. Aansluitend is er een receptie bij de tentoonstelling op het plein voor DE SINGEL, onderaan de helling richting Léon deSingel Café.

 

Tafelzetting

Tafelzetting is een reeks tentoonstellingen over jonge architecten uit Vlaanderen en Brussel, geproduceerd door het Vlaams Architectuurinstituut en DE SINGEL. Elke editie stelt een jonge ontwerppraktijk zichzelf voor op het plein voor DE SINGEL. Ze doen dit met een kleurrijke set tafels die de tentoonstelling dragen en dienstdoen als straatmeubilair, telkens in een nieuwe opstelling.

Bron: VAi
Deel dit artikel:
Onze partners