EXPO. Wachtgevels | Dieter Van Caneghem (DE SINGEL, 8 & 9/9)

Wie tijdens het Jonge Makers Festival vluchtig voorbij het werk van Dieter Van Caneghem wandelt, denkt niet meer te zien dan een captatie van de Belgische architectuur in zwart-witfotografie. Maar laat je niet misleiden. Met België als speelveld en een set duidelijke spelregels creëert de fotograaf een heel nieuw landschap.  

Dieter Van Caneghem beschouwt zichzelf als een kunstenaar tussen twee werelden: de wereld van fotografie en de wereld van architectuur. Zijn fascinatie voor wachtgevels ontstaat tijdens een studie van alleenstaande huizen tussen dorpskern en stadsrand in België. Net de gevels die niet vragen om bewonderd te worden, krijgen zijn aandacht.  

Aan deze reeks gaat een lang proces vooraf. De analoge camera die Dieter Van Caneghem gebruikt, vraagt de nodige tijd. Daarnaast legt hij zichzelf een aantal regels op. Hij fotografeert iedere gevel steeds vanaf dezelfde afstand, vanop dezelfde hoogte en bij hetzelfde overtrokken weer. Dit resulteert in abstracte vormen die met elkaar in dialoog gaan. Met zijn foto’s creëert Dieter Van Caneghem onbestaande gebouwen en verzonnen lintbebouwing. De expo leest als een nieuwe interpretatie van het architecturale landschap.

Benieuwd hoe het ideale speelveld van Dieter Van Caneghem eruit ziet? Je ontdekt het in deze video.

Bron: VAi
Deel dit artikel:
Onze partners