Van een ingedommelde historische provinciestad tot een aantrekkelijke woon-werkomgeving met unieke troeven: Diest heeft de voorbije jaren een ware metamorfose ondergaan en blijft zich volop ontplooien. Een van de ontwikkelingen die hier een cruciaal aandeel in heeft, is het prestigieuze Ezeldijkproject. Tussen het Begijnhof en provinciaal domein Halve Maan verrees een nieuwe wijk met 241 appartementen en lofts, twintig eengezinswoningen, 1061 m² commerciële ruimtes en een seniorencampus met onder meer 95 woonzorgkamers en 47 assistentiewoningen. Dit alles naadloos ingebed in het groen en maximaal geënt op de opengelegde Demer. Bij de derde en laatste fase waren drie verschillende ontwerpbureaus betrokken: awg architecten, ESTE architects en ILB architecten.
De naam ‘Ezeldijk’ verwijst naar het rijke verleden van Diest, toen ezels bootjes met graan naar de plaatselijke molen voerden via de dijk langs de Demer. Anno 2023 zijn zowel de historische Ezeldijkmolen als de rivier in ere hersteld en vormen ze samen het kloppend hart van een nieuwe stadswijk, waaraan in april de laatste hand werd gelegd. Na de realisatie van de woonzorgcampus met aanpalende residentiële voorzieningen (fase 1) en de woonblokken tussen de Leopoldvest en de Oude Demer (fase 2) door aannemer Democo nam projectontwikkelaar Ciril ook het gedeelte tussen de Schoenmakersstraat en de opengelegde rivier onder handen. “Daar bouwde Democo nog eens vier appartementsgebouwen (‘Heeren van Diest’, ‘Demerpatio’, ‘Nieuwe Kade’ en ‘Demertoren’) en zes grote ‘Hofwoningen’, aangevuld met elf kleinere ‘Demerwoningen’ aan de overkant van de rivier die werden opgetrokken door D-Build”, vertelt Jan Knippenberg, Project Developer bij Ciril. “Op de omgevingsaanleg na is het project volledig klaar, een vijftiental jaar nadat we de Euro Shoe-site aankochten.”
Eenheid in verscheidenheid
“Waar fase 2 qua look-and-feel nauw aansloot bij de aanpalende Begijnhofsite (kleine straatjes, hoge muren, minder groen, rode baksteen, hellende daken …), hebben we daar in fase 3 iets meer mee gebroken”, geeft Jan Knippenberg aan. “Om meer variatie in het project te brengen, hebben we drie verschillende architectenbureaus ingeschakeld: ESTE architects, awg architecten en ILB architecten. Dit resulteerde in een zekere ‘eenheid in verscheidenheid’. In de gevels van ‘Heeren van Diest’ komt de rode baksteen van fase 2 terug om de integratie in het bestaande weefsel te bevorderen, maar wel in verschillende variaties (diverse tinten, horizontaal en verticaal metselwerk, claustra’s …). De ‘Hofwoningen’, ‘Demerpatio’ en ‘Demertoren’ zijn dan weer afgewerkt met een grijs-beige gevelsteen met diverse voegwerkvarianten, terwijl ‘Nieuwe Kade’ een wittere gevelsteen in combinatie met een plat dak heeft. Ook ‘Demerpatio’ en ‘Demertoren’ zijn uitgerust met een plat dak. De gevels van de ‘Demerwoningen’ bestaan uit een mix van witte structuurverf en verticaal hout, in overeenstemming met het tegenoverliggende loftgebouw.”
Save the best for last
Het sluitstuk van het Ezeldijkproject was de realisatie van ‘Demerpatio’ (opgeleverd in februari) en ‘Demertoren’ (opgeleverd in april). Twee bijzondere gebouwen met een eigen identiteit. “’Demerpatio’ is een U-vormig volume rond een aantrekkelijke patio. Daar is een boom geplant, die de bewoners bijna zullen kunnen aanraken vanop de stijlvolle passerelles die naar hun appartement leiden. Strategische doorsteken en openingen zorgen voor extra licht en lucht. ‘Demertoren’ is het landmark van de Ezeldijksite. Met zijn zeven bouwlagen steekt het letterlijk en figuurlijk boven de overige gebouwen uit. De appartementen hebben erg ruime terrassen, die gericht zijn naar het water en een schitterend uitzicht op de omgeving bieden. Het spreekt voor zich dat we ook op energetisch vlak zijn meegeëvolueerd met onze tijd. Bijna alle appartementsgebouwen van fase 3 voldoen aan de BEN-standaard, met dank aan collectieve verwarmingssystemen, zonnepanelen, ventilatie met warmterecuperatie …”, legt Jan Knippenberg uit.
Voor ieder wat wils
Ezeldijk is een uniek stadsdeel met heel wat bijzondere troeven, benadrukt Jan Knippenberg. “Allereerst is er de gunstige locatie: binnen de ring en vlak bij het historisch centrum. Bovendien is de site door de variatie aan woonvoorzieningen geschikt voor levenslang wonen: van eengezinswoningen en appartementen tot assistentiewoningen en een woonzorgcentrum. We hebben ook verschillende prijsklassen in ons project voorzien. Er is dus voor ieder wat wils. We krijgen veel positieve feedback van de bewoners, die onder meer de riante natuurlijke lichtinval en de kwalitatieve buitenruimtes prijzen. Daar hebben we dan ook sterk op ingezet. Eveneens belangrijk om te vermelden, is dat we onder de appartementsblokken van fase 3 een ruime ondergrondse parking hebben aangelegd. Zo konden we de omgeving autoluw inrichten en uitrusten met het nodige groen: klimplanten, bloemenweides, grasperken waar je kan picknicken … De voet- en fietspaden die dwars door de site lopen, vormen een ideale doorsteek richting het historisch centrum. We zijn heel tevreden met het prachtige eindresultaat en de grote interesse, want vooraleer de laatste gebouwen er volledig stonden, waren alle appartementen uitverkocht. Gezien de huidige marktomstandigheden mogen we dat een eclatant succes noemen!”