Family based working rode draad bij White Light

Creneau International, specialist in designconcepten, en White Light, specialist in grootformaatprinting, zijn geen onbekenden voor elkaar. Het is dan ook geen wonder dat het printbedrijf uit Genk aan het Hasseltse conceptbureau dacht voor het creëren van een kantoor op maat. “We hebben diep in de bedrijfscultuur van White Light gegraven omdat we een design wilden maken dat helemaal bij hen past”, klinkt het bij Creneau International.

Om een kantoor op maat van White Light in te richten, legde Creneau International de bedrijfscultuur onder het vergrootglas. Creneau International: “De belangrijkste factor die naar voren kwam, is dat White Light een familiebedrijf is. Mét een hond. Elke familie heeft zijn eigen regels en unieke leden. En met die leden moesten we zeker rekening houden. Daarom stuurden we een vragenlijst per dienst rond om te weten te komen wat iedereen belangrijk vindt het nieuwe kantoor. Dit was de basis van ons ontwerp, hierop bouwden we verder en dat had het volgende resultaat.”

HALLO

Wie White Light binnenkomt, wandelt meteen de wondere printwereld binnen. Het eerste contact is hun toonzaal waarin ze alle materialen waarop ze kunnen printen laten zien. Een grote lichtbak met tropische visuals en HALLO zuigt je meteen naar de ontvangstbalie toe. Creneau International: “Een ander opvallend element is het tablet van de balie, gemaakt uit gerecupereerde parket uit het huis van een Creneau-collega. Aan de toonzaal grenst ook de meetingruimte van het kantoor. Zo is het niet enkel een ruimte voor de werknemers, maar ook voor de klanten die zich even willen terugtrekken.”

Voor klanten en collega’s die de materialen nauwkeurig en in het juiste licht willen bekijken, is er de materialenkamer. Daar huist een volle bibliotheekkast die bijna uitpuilt van de stalen. Boven deze chamber of curiosities hangt een Philips lichtbak waarin je alle types licht en lichtsterkte kunt aanpassen voor de juiste beoordeling van het materiaal. Creneau International: “Voor Marcel, hoofd van de familie en van het bedrijf, hebben we een kantoor volledig in de stijl van Mad Men ingericht. Marcel is altijd een gepassioneerd fotograaf geweest. In zijn kantoor zie je dan ook unieke stukken terug die hij door de jaren heen verzameld heeft.”

Kleine groepjes

Marcel is eigenlijk de enige in het bedrijf die echt nood had aan een kantoor voor zichzelf. De andere directieleden, de administratie, de ontwerpers en de printoperatoren zitten in kleine groepjes verdeeld doorheen de andere ruimtes. “Ook hier hielden we rekening met de wensen van de mensen. Een eerder secce ruimte voor de administratie en een meer creatieve en huiselijke sfeer voor de ontwerpers en printoperatoren. Maar ook voor de allerkleinsten is er een plekje in het bedrijf. Want in het huis van elke familie is er ook een … kinderkamer. Atypisch voor een standaard bedrijf, maar niet in een bedrijf dat doet aan family based working.

Toilet

Samenkomen doet de familie in De Veranda, op de eerste verdieping van het bedrijf met een adembenemend uitzicht over de mijnsite en de natuur errond. Ideaal als lunchplek, als café of als evenementenlocatie. Creneau International: “Bij één van de eerste events die White Light er organiseerde, kwamen er uit het niets dames Marcel een dikke kus geven. Hij vroeg zich af waarom. Bleek dat alle vrouwen zo onder de indruk waren van Marcel zijn … toilet! In het toilet kom je in een totaal nieuwe wereld terecht. Behangpapier met vlinders, vogels en planten, junglegeluiden en warme verlichting zorgen voor een unieke sfeer. Een echte conversation starter, of in dit geval een reden om een dikke kus uit te delen.”

Deel dit artikel:
Onze partners