Op 28 november 2024 reikte de Federatie van de Betonindustrie de felbegeerde FEBE Elements Awards uit. Voor deze 12e editie kwamen een 200-tal bouwprofessionals samen in het Antwerpse congrescentrum VESTAR. Er werden dit jaar 60 projecten beoordeeld, verdeeld over vijf categorieën: Precast in Buildings (gebouwen gekenmerkt door het gebruik van prefab beton), Precast in Structures (prefab structuren waarvan de conceptuele en functionele aspecten overheersen), Precast in Landscape (projecten waarbij het prefab beton wordt aangewend om de (publieke) ruimte aan te kleden), Precast in Infrastructure (ondergrondse realisaties dankzij prefab beton), Outstanding Precast (projecten gericht op innovatie in de sector).
De winnende projecten van dit jaar zijn stuk voor stuk voorbeelden van innovatieve en kwalitatieve bouwoplossingen, die variëren van gedurfde architecturale structuren tot elementen die perfect in het landschap integreren. Ze tonen op onbetwistbare wijze de veelzijdigheid van de prefab betonindustrie en het engagement om duurzame en milieuvriendelijke constructies te realiseren.
De jury bestond uit vooraanstaande experts uit de bouwwereld. Zij nomineerden drie projecten voor elke categorie. Eén daarvan werd vervolgens gekozen als winnaar van de categorie.
De winnaars van de FEBE Elements Awards 2024 zijn:
Dit herontwikkelde kantoorgebouw op de Amsterdamse Zuidas vormt een overgang tussen de imposante hoogbouw en de lagere woningen van de Prinses Irene buurt. Door een groene tuin en een vernieuwde gevel met gebogen glas en messing accenten transformeert het van een anoniem gebouw tot een transparante en verfijnde villa in een tuin. Materialen zoals gefrijnd beton en natuursteen zorgen voor een evenwicht tussen robuustheid en elegantie, passend bij de omgeving.
De twee andere genomineerde projecten zijn: Weylerkazerne, Brugge (Salens Architecten) en Spinhal, Dessel (Archiles architecten)
Dit project ontstond na de overstromingen van de Vesder in Eupen in 2021, waarbij SEA+Partners werd gemandateerd om zeven bouwwerken, waaronder vier voetgangersbruggen, te rehabiliteren. Door de generieke geometrie van de bruggen werd gekozen voor prefab beton met een standaard, herbruikbare bekisting, wat efficiëntie en duurzaamheid bevorderde. De bruggen zijn vervaardigd uit gewapend beton met roestvrijstalen wapening en bieden een perfecte duurzaamheid, gecontroleerde geometrie en een strikt beheerd proces.
De twee andere genomineerde projecten zijn: Kloosterstraatbrug E40, Drongen (Departement Mobiliteit en Openbare Werken – EBS) en VTI, Oostende (NWLND Rogiers Vandeputte Architects bv & Kris Broidioi architect)
Limburg versterkt zijn reputatie als fietsprovincie met een nieuwe 400 meter lange drijvende fietsbrug, geïnspireerd door de gulden snede. Deze S-vormige pontonbrug, opgebouwd uit 28 geprefabriceerde betonnen drijvers, biedt een unieke fietsbeleving net boven de waterlijn. Dankzij de maatvastheid en slimme engineering is de brug een iconische en robuuste toevoeging aan het Limburgse fietsnetwerk.
De twee andere genomineerde projecten zijn: Aanleg van een moderne voortuin, Ingelmunster (Christoph Soenens Tuinarchitect) en Tram van Luik (Tram Liège Construction)
Het UrbanRoots-systeem biedt een innovatieve oplossing om grote bomen te integreren in stedelijke en industriële zones, zoals langs een drukke invalsweg in Seine-Saint-Denis. Dit modulaire ondergronds groeisysteem beschermt boomwortels tegen verkeer en bestrating, terwijl het optimale groeiomstandigheden creëert. Dankzij prefab betonelementen kon het systeem snel worden geïnstalleerd, met veelbelovende resultaten en interesse van urbanisten en landschapsarchitecten.
De twee andere genomineerde projecten zijn: Verapazbrug, Gent (Witteveen+Bos) en Place Matuvu, Knokke-Heist (Samyn en Partners)
In de Nonnenstraat in Turnhout werd een innovatieve oplossing geïmplementeerd om wateroverlast en verouderde riolering aan te pakken. Met Fluvioblok-blokken onder de weg wordt regenwater gebufferd en geïnfiltreerd, terwijl de nieuwe wegopbouw met waterdoorlatende bestrating bijna 330 m³ water per hectare kan verwerken. Deze klimaatrobuuste aanpak, mede gefinancierd door de stad, biedt een duurzame oplossing voor stedelijke waterbeheeruitdagingen.
De twee andere genomineerde projecten zijn: Hondiuslaan, Duffel (Antea Group) en Abby, Kortrijk (Barozzi-Veiga & Tab architects)
De FEBE Elements Awards zijn een initiatief van FEBE vzw, de beroepsvereniging van de Belgische prefab betonindustrie. Voor meer informatie over de FEBE Elements Awards kun je terecht op de website van FEBE vzw: www.febeawards.be. In een vijfdelige artikelenreeks zetten we de komende weken met Architectura telkens één van de winnende projecten in de kijker.