FEBE ELEMENTS AWARDS 23. Winnaar ‘Outstanding Precast’: Pier Blankenberge (B-juxta)

Op 30 november vond in Izegem de uitreiking plaats van de FEBE Elements Awards. De prefab betonsector bekroonde er de meest inspirerende projecten in vijf categorieën: Precast in Buildings, Precast in Structures, Precast in Landscape, Precast in Infrastructure en Outstanding Precast. Winnaar in de categorie ‘Outstanding Precast’ - projecten die door de jury werden geëvalueerd vanuit het standpunt duurzaamheid in al zijn facetten - is de Pier van Blankenberge door architectenbureau B-juxta en Agentschap Onroerend Erfgoed.

De wandelweg van de iconische pier van Blankenberge werd in 2021-2023 gereconstrueerd naar het oorspronkelijke model uit 1933. Deze wandelweg werd opgetrokken in beton en steekt 350 meter ver in de Noordzee. De monolitische structuur bestaat uit betonnen kolommen, balken, vloer, borstweringen en windschermen, voorzien van houten schrijnwerk.

Voor de balken, borstweringen en windschermen werd geopteerd om deze te prefabriceren. Om het aantal naden te beperken, werd gebruik gemaakt van zogenaamde natte knopen. Ze verbinden de elementen onderling of verbinden ze met de ter plaatse gegoten onderdelen zoals de kolommen en de vloerplaat.

 

Lange levensduur

De hoge afwerkingsgraad was voor de ontwerpers de voornaamste reden om te kiezen voor het deels prefabriceren van de constructie. Zo werden diverse elementen omgekeerd gegoten, waardoor de stortzijde zich nu aan de minder zichtbare onderzijde bevindt en het zichtbare bovenvlak ook voorzien is van een mooie houtstructuur.

De beheerste omgevingsparameters van het atelier leiden tot een gelijkmatige kleur van de elementen onderling. Door de betonsamenstelling te optimaliseren is het bovendien mogelijk een lange levensduur te garanderen. Het gebruik van prefab beton was een essentiële keuze om dit project te doen slagen. Dat hierdoor de uitvoeringstermijn werd ingekort, was een groot pluspunt.

 

Mening van de jury

Dit project is volgens de jury in zeer veel aspecten ‘outstanding’: "De uitdagingen waren groot: de vervanging van de artdeco pier, het respecteren van de eisen van Monumenten en Landschappen en het weerstaan aan de zeer agressieve omgeving ter hoogte van de eb- en vloedlijnen. Door de betonsamenstelling te optimaliseren, is het mogelijk een lange levensduur te garanderen. Bovendien biedt de materiaalkeuze een antwoord op de vraag van Monumentenzorg om de pier op een zo goed mogelijke manier te herbouwen."

 

Projectfiche

  • Architect: B-juxta architecten & Agentschap Onroerend Erfgoed
  • Aannemer: Artes Groep
  • Studiebureau: SBE (stabiliteit) & Stabitec (technieken)
  • Opdrachtgever: Stadsbestuur Blankenberge
  • Prefab beton: Prefand
  • Andere partners: Vandenbraembussche, Verpoot & Mauws
Bron: FEBE
Deel dit artikel:
Onze partners