Voor de vorige winnaars van de FEBE Elements Awards moeten we teruggaan naar 28 november 2019, toen de prijzen werden uitgereikt in de gloednieuwe culturele hal La Sucrerie in Waver. Vijf projecten gingen dat jaar met een award naar huis. We zetten alle winnaars hier nog eens op een rij.
Tijdens de ceremonie in Waver werden vijf projecten bekroond in evenveel categorieën: Precast in Buildings (gebouwen gekenmerkt door het gebruik van prefabbeton), Precast in Structures (geprefabriceerde structuren en prefabconstructies ten dienste van de samenleving), Precast in Landscape (prefabbeton dat de (publieke) ruimte aankleedt en verfraait), Precast in Infrastructure (ondergrondse realisaties in prefabbeton) en Outstanding Precast (projecten die het flexibele aspect van prefabbeton benadrukken).
De winnaars van de FEBE Elements Awards 2019 waren:
Precast in Buildings: Huis van Lorreinen – Mechelen
Het woonproject Huis van Lorreinen in Mechelen wordt gekenmerkt door het gebruik van wit prefabbeton. Een keuze die werd ingegeven door vier sleutelbegrippen: duurzaamheid, grenzeloze creativiteit, tijdloosheid en bouwkundige logistiek.
De jury bekroonde dit project omdat het getuigt van een grote fijngevoeligheid in dit historisch kader, zowel wat betreft vormgeving als functionaliteit: "Het project toont aan dat een modern materiaal ook in een gevoelige historische context een zinvolle invulling kan geven. In deze heel dens bebouwde omgeving is een mooie oplossing gegeven om ruimte en licht te creëren. Het geheel vormt een binnen- en buitenomgeving waar het aangenaam vertoeven is, de licht gekleurde prefab betonnen elementen spelen hierbij een belangrijke rol. De vormgeving is bijzonder verfijnd en past zich mooi in de schaal van de context."
Betrokken partners:
Precast in Structures: Ilot-C – Luxemburg
Het Ilot-C-project is gelegen in het hart van de nieuwe wijk ‘Cloche d’Or’ in Luxemburg. Het bestaat uit 4 ondergrondse parkeerlagen en 3 commerciële ruimten, die allemaal worden overschaduwd door 2 woontorens van elk 60 meter hoog. Het constructiekader vereiste het prefabriceren van de meeste betonnen structuurelementen.
Voor de jury laat het project de mogelijkheden van prefab betonnen structuren zien, waarbij tot het uiterste gegaan is om dit megalomaan project te realiseren binnen de zeer strakke uitvoeringstermijn. Dit vergde de toepassing van zeer spitsvondige engineeringtechnieken, perfectionisme en performante montage binnen een doordachte planning. “De snelheid van de uitvoering in verhouding tot de omvang van de werken is ronduit impressionant”, klonk het toen.
Betrokken partners:
Architect: AM: Fabeck Architectes – Schemel&Wirtz Architectes Associés
Aannemer: CRC (Association CBL / Rizzani de Eccher / CIT Blaton)
Studiebureau: S.G.I. – Archest – Sitlux
Opdrachtgever: LCO & LCO2
Prefab elementen: Ets. E. Ronveaux – Ergon
Precast in Landscape: De Motten – Tongeren
Ook de transformatie van het stadspark De Motten in Tongeren viel in 2019 in de prijzen. Centraal in dit ontwerp staat de openlegging van de Jeker. waarmee de waterloop werd teruggegeven aan de stad. De oplossingen in prefabbeton – zoals de betonstraatstenen van de promenade en de zitkubussen - geven een duurzaam, veilig, comfortabel én harmonieus karakter aan het park. De aaneenschakeling van prefab zitbanken vormen de absolute blikvanger van het park en versterken de waterbeleving langs de Jeker.
“Het stadspark is een toonbeeld van de hedendaagse mogelijkheden van prefabbeton in de publieke ruimte. Ondanks het sober gebruik van de verschillende materialen oogt het resultaat heel fris”, klonk het toen bij de jury.
Betrokken partners:
Precast in Infrastructure: Herinrichting Zilverberkstraat – Leeuwerikstraat – Turnhout
De Zilverberkstraat en Leeuwerikstraat in Turnhout vormen een bestaande wijk die helemaal werd heraangelegd. De jury loofde vooral het totaalconcept van dit ontwerp, dat helemaal gericht is op infiltratie van het hemelwater.
“Het is een ideale combinatie van waterdoorlatende verhardingen, wadi’s en poreuze betonbuizen met overstorten. Het resultaat is een mooi en redundant systeem dat reeds zijn efficiëntie en robuustheid heeft aangetoond. Door de goede interactie tussen de structurele onderbouw en waterdoorlatende bovenbouw blijft het pleintje als speelpleintje behouden, wat onontbeerlijk was in deze woonwijk waar veel kinderen op straat spelen”, aldus de jury.
Betrokken partners:
Outstanding Precast in Flexibility: Möbius Tower – Brussel
Het Möbius-project, gelegen in de wijk van het Noordstation van Brussel, bestaat uit twee ellipsvormige torens, geen tweeling maar twee zussen, met een oppervlakte van ongeveer 62.000 m². Het ontwerp bestaat uit één centrale kern die wordt omringd door één perimeter met daartussen een volledig open ruimte. De hoogte van de balken werd beperkt tot een minimum wat een maximale flexibiliteit voor toekomstig gebruik en invulling van de meest moderne technieken mogelijk maakt.
Om de deadline te halen, is een hoge graad van prefabricage doorgevoerd. Zo bestaat de bovengrondse structuur van het gebouw, ondanks de gebogen vormen, volledig uit geprefabriceerde betonnen kolommen, balken, welfsels en trappen. Voor de jury toont dit project aan hoe het systeem van een prefab betonnen constructie grote ontwerpvrijheden toelaat.
Architect: Assar Architects
Aannemer: Interbuild
Studiebureau: VK Engineering
Opdrachtgever: Immobel
Prefab elementen: Ergon – Prefaco