FEBELCEM deelt resultaten EXPERIMENTEEL BETON BE

Op 11 en 12 mei zijn tijdens Architect@work in Kortrijk Xpo de resultaten gepresenteerd van EXPERIMENTEEL BETON BE. Bij dit initiatief van FEBELARCH en FEBELCEM, komen ontwerpers en prefab producenten samen om na te denken over nieuwe mogelijke toepassingen van beton. De gevarieerde prototypes zijn ontwikkeld volgens verschillende thema’s, en belichten elk andere mogelijkheden van beton.

EXPERIMENTEEL BETON ontstond in 2003 op initiatief van Hans Köhne van het Cement en Betoncentrum (Nederland). Na een aantal edities met ontwerpers en producenten uit Nederland en Vlaanderen, richt FEBELCEM nu hun blik op Vlaanderen.

Tijdens brainstormsessies wisselen, binnen kleinere groepen, telkens een betonexpert en drie à vier ontwerpers ideeën uit onder begeleiding van een moderator. Geleidelijk aan krijgen deze ideeën concreet vorm, waarna de producenten aan de slag gaan om prototypes te maken. Bij het evaluatiemoment worden de stand van zaken van elk concept en de eerste prototypes in groep besproken, waarna de prototypes verder uitgewerkt worden. Voor deze editie is er geëxperimenteerd met alternatieve materialen zoals glas en hennep en nieuwe constructiemethoden die innovatieve totaaloplossingen voor wanden bieden of het systeem van bekisten en wapenen herdenken.

Het doel van EXPERIMENTEEL BETON is niet om afgewerkte prototypes af te leveren, maar een dialoog op gang te brengen tussen ontwerpers en producenten, en andere ontwerpers te inspireren.

overzicht projecten

FEBELCEM deelt alvast een kort overzicht met de verschillende projecten. Meer informatie kan je terugvinden in de volledige expogids.

  1. DRIZZLECRETE
    Het idee bestond erin om kolommen, balken en platen/koepels te maken zonder een traditionele bekisting. De keuze viel op kokosvezeldoek waarin het beton gestort kan worden en dat als verloren bekisting en als wapening tijdens het storten kan dienen. Het doek neemt zijn vorm aan onder de zwaartekracht. Een eerste experiment in die zin greep terug naar de structuren van Heinz Isler. Isler maakte schaalmodellen uit netstructuren die onder het eigengewicht doorhangen. Als die erna omgedraaid worden, ontstaan structuren die – quasi – volledig op druk belast zijn. Na twee koepels werden ook een balk en een kolom gemaakt, het beton dat uit de kokosvezeldoek puilt geeft ook een heel tactiel aspect aan deze betonhuid.

  2. EMOTON
    Een gebouw slopen zou nooit lichtzinnig mogen gebeuren. Naast de materiële waarde, hangt aan vele gebouwen ook een emotionele of symbolische waarde vast. Wanneer er toch overgegaan moet worden tot sloop, kunnen de resten daarvan worden hergebruikt. Dit komt niet alleen de kosten en het milieu ten goede, maar kan ook de link met het verleden duidelijk maken. Bij dit experiment worden de granulaten lokaal ontgonnen uit de afbraak en vervolgens bewust zichtbaar gelaten. Baksteenpuin werd los in de bekisting gelegd en is nog zichtbaar in het grillige oppervlak of wordt zichtbaar gemaakt in een terrazzo.

  3. SPONGECRETE
    Uitgangspunt was om met een monolithisch wandelement in beton de verschillende aspecten van een klassieke spouwmuur te incorporeren. Door een betonwand met een (open) celstructuur, als een multifunctionele honingraat, te ontwikkelen ontstaat een materiaal- en gewichtsbesparing van 70 à 80%. Deze holle ruimtes kunnen ook gebruikt worden voor isolatie, leidingen, als kanalen voor na-spanning. De uitdaging zat in het bekisten en ontkisten van de holle ruimtes in het beton. De identieke modules, 3D-geprint, zijn zo ontworpen dat ze in alle richtingen aan elkaar geschakeld kunnen worden tot één celstructuur.

  4. TRANSLUTON
    Hoe lichtdoorlatend beton maken? Experimenten met gaten, of ingestort glas, waarbij het de uitdaging was om de glasscherven aan elkaar te hechten zonder dat er mortel zou tussen vloeien. Een andere mogelijkheid was het integreren van epoxy tijdens de stortfasen van stampbeton.

  5. WEEDCRETE
    Voor weedcrete werd geëxperimenteerd met een wapening uit hennep als alternatief voor kunststofvezels en staal. Hennep werd toegepast onder de vorm van vezels, draad en doek. De vezels werden in het beton vermengd. Een eerste proefstuk maakt deze vezels zichtbaar, bij een tweede werden de uitstekende vezels afgebrand. De zwartgeblakerde vezels contrasteren mooi met het witte beton. De resultaten zijn zowel esthetisch als structureel en spelen in op de bijzondere eigenschappen van hennep, een organisch – dus brandbaar – en heel flexibel materiaal.
Bron: Febelcem
Deel dit artikel:
Onze partners