Febelcem zet gekleurd beton in de kijker

Dat beton niet altijd grijs hoeft te zijn, is welbekend bij ontwerpers, architecten en bouwheren. Spelen met de kleur en textuur van het oppervlak laat toe om een betonnen product of bouwwerk niet alleen voor zijn functionele kenmerken maar ook voor zijn decoratief uiterlijk te waarderen. Febelcem publiceerde zopas een bulletin rond gekleurd beton.

Het kleuren van de betonspecie door de toevoeging van pigmenten is dan wel een eenvoudige techniek, toch blijven er vaak heel wat vragen over de manier om een bepaalde kleur of tint te creëren. Er zijn immers nog verschillende andere parameters die het uiteindelijke uitzicht van het beton beïnvloeden. We denken hierbij aan de water-cementfactor van het beton, het gebruikte type cement en zand en ook het mengproces.

 

Evolutie van het uitzicht

Een andere bezorgdheid is de evolutie van het uitzicht van het betonoppervlak doorheen de tijd. Vervuiling en verwering spelen hierin een belangrijke rol maar de meest gestelde vraag is ongetwijfeld waarom de kleuren soms blijken te vervagen. Noties over lichtweerkaatsing en -diffusie en een microscopisch inzicht in het beton zijn nodig om hierop een antwoord te geven.

Deze publicatie gaat in op deze diverse aspecten van het in de massa gekleurd beton en zal ook kort de mogelijkheden van kleurmeting en -evaluatie toelichten. Andere uiterlijke aspecten van beton zoals luchtbellen, grindnesten of variaties in grijstinten komen hier niet aan bod. Hiervoor wordt verwezen naar andere vakpublicaties over zichtbeton (prNBN B 15-007) en architectonisch beton, o.a. PTV 21-601.

Ook het uitgewassen beton, waarbij niet alleen de eventueel gekleurde mortel, maar ook de granulaten aan het oppervlak het uitzicht bepalen, wordt slechts even aangehaald. Hiervoor wordt onder andere verwezen naar de FEBELCEM publicatie I-3 “Verhardingen in gekleurd uitgewassen beton”.

Deel dit artikel:
Onze partners