Festival van de architectuur neemt je mee naar onderweg

Hoe kan architectuur een antwoord bieden op de uitdagingen van onze snel veranderende wereld? Het is de centrale vraag van het derde Festival van de architectuur (F/a), dat van 14 tot en met 17 oktober 2021 neerstrijkt in Oostende.

Het veranderende klimaat, vergrijzing, superdiversiteit, dekolonisatie: veel van de transities die we doormaken, hebben een ruimtelijke dimensie. “Hoe de omgeving is vormgegeven, bepaalt wie zich er veilig voelt. Het gaat niet alleen om mensen maar ook over een vruchtbare habitat voor dieren en planten. Ontwerpen we voor onze eigen generatie, of hanteren we een langere tijdsdimensie? Ontwerpers kunnen een duurzaam antwoord bieden op de uitdagingen waarvoor we staan”, zegt Sofie De Caigny, directeur van het Vlaams Architectuurinstituut.

Rosan Meijer, coördinator van het F/a, vult aan: “Het Festival van de architectuur is een uitnodiging aan iedereen om samen na te denken over hoe we onze omgeving kunnen afstemmen op de uitdagingen en kansen die deze snelle transities met zich meebrengen. We nodigen ontwerpers, beleidsmakers, kunstenaars maar vooral ook het grote publiek uit om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.”

 

Een wereld in transit

Vier dagen lang vind je in heel Oostende een boeiend programma vol talks, workshops, (architectuur)wandelingen en voorstellingen. Zo neemt beeldend kunstenaar en architect Max Kesteloot je mee op een avondwandeling langs verloren plekken, vertelt Marc Dubois over een halve eeuw Oostende en timmeren de Gezusters Hirngespinst samen met je kinderen aan de wereld van morgen. In kunstencentrum KAAP gaan verrassende stemmen met elkaar in gesprek over de grote uitdagingen waar we voor staan. Tijdens een internationaal colloquium inspireren experten en ervaringsdeskundigen met mogelijke antwoorden die architectuur kan bieden. Op het programma staan onder andere Teddy Cruz, ROTOR, John May, Julie Marin, Ruth Soenen, Peggy Totté en Lara Schrijver.

Als rode draad door het programma van het festival loopt het thema ‘In transit’, dat onlosmakelijk verbonden is met enkele grote veranderingen die we rond ons zien: hetere zomers, toenemende droogte, een veranderende bevolkingssamenstelling en de omgang met het koloniaal verleden. Rosan Meijer: “Hoe we onze omgeving aanpassen aan die evoluties, belangt iedereen aan. We laten ons dan ook inspireren door verschillende disciplines zoals woordkunst, beeldende kunst, performance … want architectuur gaat over meer dan bouwen alleen.”


Binnenkijken

Op zondag 17 oktober verlegt het Festival van de architectuur zijn grenzen voor de Dag van de architectuur (D/a). Niet enkel in Oostende, maar over heel Vlaanderen en Brussel kan je dan binnenwandelen in bijzondere gebouwen en opmerkelijke ontwerpbureaus. Zo kijk je uitzonderlijk binnen in het bureau van BC Architects (Brussel) of het woonzorgcentrum De Drie Platanen (Oostende), ontworpen door BOVENBOUW. Het volledige programma van de D/a vind je vanaf eind augustus op festivalvandearchitectuur.be.


Een uitnodiging om samen stad te maken

En er is ook een speciale rol voor de Oostendenaars zelf weggelegd. In de aanloop naar het festival wordt er een traject met hen opgestart onder de noemer ‘De Grote Invitatie’.

“Oostende is bij uitstek een stad in transit, waar de grote verschuivingen van de 21ste eeuw erg voelbaar zijn. ‘De Grote Invitatie’ is een uitnodiging aan de Oostendenaars om via het potentieel van hun eigen wijk aan de slag te gaan met de uitdagingen en kansen die daarbij horen. In de zomer trekken we daarvoor naar Mariakerke, de Vuurtorenwijk en het Westerkwartier en gaan we telkens met 10 buurtbewoners die elkaar normaal gezien niet snel ontmoeten aan de slag. Zij maken op hun beurt andere Oostendenaars warm om mee hun schouders onder het project te zetten. Zo komen we tot concrete voorstellen en projecten die een blijvend verschil kunnen maken. Samen bedenken, ontwerpen en realiseren ze hun plannen voor een leefbare stad”, zegt Joke Quintens, sociaal designer (Wetopia) die het project ontwerpt en begeleidt.

Tijdens het Festival van de architectuur stellen deze Oostendenaars het resultaat voor aan de wereld. Én aan mogelijke partners, die zich kunnen engageren om mee een van de projecten te realiseren. Want ‘De Grote Invitatie’ is geen vrijblijvende brainstorm. Het is het startschot voor Oostende om haar potentieel waar te maken.

Bron: VAi
Deel dit artikel:
Onze partners