Van 14 tot en met 17 oktober streek de derde editie van het Festival van de architectuur neer in Oostende. Het werden vier dagen vol wandelingen, gesprekken, voorstellingen, workshops en expo’s rond architectuur. Na eerdere succesvolle edities in Antwerpen en Gent, toonde het Festival zich in Oostende in een andere vorm. Met het centrale thema ‘In transit’ werd niet alleen de bezoeker maar ook de Oostendenaar – van jong tot oud – uitgenodigd om actief mee te denken over de ruimtelijke veranderingen in de stad. Zondag 17 oktober keken bezoekers binnen in bijzondere gebouwen en ontwerpbureaus over heel Vlaanderen en Brussel tijdens de Dag van de architectuur. Het festival trok 16.000 bezoekers.
Een van de hoogtepunten van het festival was ‘De Grote Invitatie’, een voorstelling waarin Oostendenaars hun ideeën voor de toekomst van hun stad presenteerden aan beleidsmakers, organisaties en het grote publiek. Daarnaast was de wandeling ‘We zullen zien’ met beeldend kunstenaar Max Kesteloot een groot succes. Hij nam bezoekers mee op sleeptouw door Oostende en toonde hen de schoonheid in vergeten hoekjes van zijn stad. De wandeling blijft te koop in de vorm van een reeks postkaarten die Kesteloot van beeld en tekst voorziet. Tijdens de festivaltalks en het colloquium ‘Architectuur in transit’ wisselden nationale en internationale experten ideeën uit over thema’s als dekolonisatie, diversiteit, de stijging van de zeespiegel en de heraanleg van historische havenbuurten. En ook kinderen dachten na over hun leefomgeving in de theatrale ateliers van het duo Hirngespinst. Van een verloren plek in Oostende maakten ze samen een plein waar ze niet meer weg wilden.
Het zijn maar enkele voorbeelden uit het brede programma dat tijdens het festival een erg divers publiek aan het denken zette over architectuur aan de hand van toegankelijke formats. De rode draad doorheen het programma: de impact van de grote veranderingen die we rond ons zien op onze leefomgeving.
Sofie De Caigny, directeur van het Vlaams Architectuurinstituut, blikt tevreden terug: “De keuze voor Oostende als kloppend hart van het festival leverde erg boeiende gesprekken op over architectuur, leefomgeving en de impact van de grote transities die we rond ons zien. Het Festival van de architectuur bracht opnieuw mensen met erg uiteenlopende achtergronden bij elkaar om stil te staan bij de impact van de leefomgeving op het leven van iedereen. Er lag een sterke nadruk op de wijze waarop we zelf mee die leefomgeving kunnen vormgeven om zo stappen zetten in de richting van meer inclusieve, leefbare en duurzame steden.”
Experiment in doorgedreven participatie
De Grote Invitatie, een participatieproject binnen het festival, had exact dat doel voor ogen. “De Grote Invitatie is een grote uitnodiging aan Oostende en haar inwoners om na te denken over hun stad en de rol die hun wijken kunnen spelen in de toekomst ervan”, zegt Rosan Meijer, coördinator van het Festival van de architectuur. “Na een reeks intensieve ateliers presenteerden de deelnemers tijdens het Festival de resultaten aan beleidsmakers en
organisaties die mee hun schouders onder het project zetten. Zo waren onder andere het stadsbestuur van Oostende en Vlaams Bouwmeester Erik Wieërs van de partij om zich te laten inspireren door de kracht van doorgedreven samenwerking.”
En het blijft niet bij enkel inspireren. Rosan Meijer: “We zijn enorm blij dat een aantal van die ideeën nu op tafel liggen bij beleidsmakers en sommigen zelfs al tot uitvoering worden gebracht. Dat is de impact waarnaar we streven met het Festival van de architectuur.”
Dag van de architectuur
Tijdens de Dag van de architectuur openen zo’n 140 gebouwen en ontwerpbureaus over heel Vlaanderen en Brussel hun deuren voor het publiek. Bezoekers wandelden binnen in privéwoningen, scholen, zorgvoorzieningen en cohousingprojecten die normaal niet toegankelijk zijn voor het publiek. Rondleidingen door architecten en gebouwbeheerders zorgden voor een unieke inkijk in projecten. Alles samen vonden 16.000 bezoekers hun weg naar het programma van deze editie.
Wie tijdens het festival niet in Oostende geraakte, hoeft niet te treuren. Enkele onderdelen van het programma lopen nog even door na het festival. Zo ontdek je op eigen houtje de verschillende woonvormen in Oostende met de fietstocht ‘(t)huis aan zee’. Wandel langs vergeten hoekjes van Oostende met de postkaartenreeks ‘We zullen zien’ van Max Kesteloot. Of geniet vanuit je zetel van de podcast ‘Mijn huis een moNUment’, die je meeneemt in de wereld van iconische woningen en hun eigenaars.