Fietskerk moet volk naar parochiekerk lokken

Hebt u al gehoord van de fietskerk? De titel en het bijhorende logo wordt verstrekt aan kerken die banken hebben voor fietsers of wandelaars, die voorzien zijn van fietsrekken en waar voor de bezoekers zowel water als toiletten beschikbaar zijn.

Het fenomeen is al langer bekend in Duitsland, waar al meer dan 250 fietskerken zijn. In 2011 verwelkomde België zijn eerste fietskerk: Sint-Anna-ten-Drieën op Linkeroever. 'Onze kerken lopen leeg. En daar proberen we nu iets aan te doen', klinkt het.

 

Sint-Anna-ten-Drieën

De Sint-Anna-ten-Drieënkerk op Linkeroever trok al veel fietsers aan omdat er naast de erediensten ook vaak tentoonstellingen en concerten worden georganiseerd. Daarom vroeg en kreeg de vzw Anna3 de toestemming er een fietsvriendelijke parochie van te maken door fietsrekken, een drinkwaterfontein, een toilet, elektrische laadpunten voor snorfietsen en vuilnisbakken te plaatsen. Voor wie een hapje wil eten, zijn er nu ook houten picknicktafels in het voortuintje.

Sinds de fietskerken in Duitsland werden gelanceerd, bezochten jaarlijks 100.000 mensen de kerken. Volgens de Duitse initiatiefnemer krijgen parochiekerken, die vaak mooi gelegen zijn en die geschikt worden gemaakt als fietskerk, net dat tikkeltje meer: “Niet enkel de bezoekers, maar ook de gemeenschappen zelf hebben baat bij de uitwisseling.” Ondertussen telt België al enkele fietskerken, waaronder de Sint-Bartholomeuskerk in Nieuwmunster en de parochiekerken van Onkerzele, Klein-Sinaai en Sint-Pauwels.

Bron: Kerknet ; Het Nieuwsblad
Deel dit artikel:
Onze partners