Film "Chair Times" illustreert ontwikkeling van de stoel

In "Chair Times" spelen stoelen de hoofdrol. Aan de hand van 125 verschillende ontwerpen uit de collectie van het Vitra Design Museum in Weil am Rhein illustreert de film de ontwikkeling van het zitmeubel van 1807 tot nu. Om die “tijdreis” zo chronologisch mogelijk te laten verlopen, werden de stoelen op basis van hun productiejaar in een depot van het museum geplaatst. 

Doorheen de film geven verscheidene professionals uit de designwereld hun mening over de ontwerpen. Zo komen ontwerpster Hella Jongerius, ontwerpers Antonio Citterio en Ronan Bouroullec, architecten en verzamelaars Arthur Rüegg en Ruggero Tropeano, architect David Chipperfield en Peter Noever, emeritus directeur van het MAK in Wenen en Los Angeles, aan bod. Maar ook de directeur van het Vitra Design Museum Mateo Kries, conservatoren Amelie Klein en Jochen Eisenbrand en collectieconservator Serge Mauduit laten hun stem horen.

Weerspiegeling van de tijdsgeest

“Stoelen zijn belangrijke getuigen van de tijdsgeest. Het ontwerp kan een uitdrukking van een bepaalde actualiteit zijn, verband houden met een zeker moment of het modebeeld van een tijdsperiode uitdrukken”, zegt Rolf Fehlbaum, emeritus voorzitter van Vitra. “Stoelen zijn portretten van hun gebruikers en weerspiegelen de productiewijze die dat beeld naar voren brengt. Zo kan men aan stoelen zien wat de tijdsgeest was en deze begrijpen, maar ook de sociale orde, materialen, technieken en smaak van die tijdsgeest leren kennen. Geen enkel ander alledaags object zit zo complex in elkaar.”

\"Chair Times\" is gratis te bekijken op de website van Vitra. De film is in het Duits, maar wordt Engels ondertiteld.

Deel dit artikel:
Onze partners