Ook naar de film Loft gaan kijken? Dan was u zeker niet alleen. Ook Vlaanderen vanuit de Lucht heeft de prent al gezien en merkte meteen op dat de twee belangrijkste locaties van de film – Residentie Hoopnatie aan de Antwerpse Kaaien en Kasteel Groenhoven in Malderen (Londerzeel) - deel uitmaken van het luchtfotobestand.
De loft bevindt zich in Residentie Hoopnatie, een project aan de Antwerpse kaaien dat enkele jaren geleden opgeleverd werd. Het grenst aan drie straten: de driehoek Cockerillkaai, de Timmerwerfstraat en de Leuvenstraat. De jongste jaren zijn de Scheldekaaien omwille van het prachtige uitzicht op de Schelde enorm gegeerd als woonlocatie en daar spelen nieuwe projecten als Residentie Hoopnatie handig op in. Bouwheer van het project is het relatief jonge investeerdersbureau Himmos dat bekend is om zijn exclusieve woonprojecten met voorliefde voor vernieuwende architectuur.
Voor Residentie Hoopnatie deed Himmos een beroep op Conix Architecten, het bureau van Christine Coniox dat amper enkele honderden meters verwijderd is van de Hoopnatie. Kasteel Groenhoven Kasteel Groenhoven vormde het decor voor het trouwfeest in de film. Het is ook tijdens dat feest dat Vincent (Filip Peeters) de sleutels van de loft overhandigt aan zijn vier vrienden. De geschiedenis van Kasteel Groenhoven gaat terug tot in 1312, maar in 1777 werd het afgebroken en vervangen door het huidige gebouw. In 1963 kocht de ondernemer Hendrik Seghers het kasteel Groenhoven.
Zowel de tuin als de gebouwen liet hij grondig transformeren en daarvoor deed hij een beroep op enkele klinkende namen: tuinarchitect Jacques Wirtz stond in voor de heraanleg van het park en voor de herinrichting van het kasteel schakelde hij Claire Bataille en Philippe Samyn in om er een kasteel voor de 21e eeuw van te maken. Ze besteedden veel aandacht aan ecologie en aan domotica.
Het kasteel bezit een helofytenfilter om met riet en waterplanten afvalwater van 25 inwoners te zuiveren, gebruikt regenwater voor sanitair en zonne-energie voor opwarming van water tot 45°C en om 3 kilowatt elektriciteit op te wekken. Bizar genoeg wekte de watermolen uit de middeleeuwen al duurzame energie op. Het Kasteel Groenhoven fungeert sinds 2003 als locatie voor bedrijfsevenementen en bruiloften. De bruiloft in de film Loft is er gedraaid. In het kasteel is ook een kunstverzameling ondergebracht met onder meer twee werken van Peter Paul Rubens.