De geschiedenis van Flandrien Kaas gaat terug tot 1934. Sinds 2012 staat in het West-Vlaamse Wervik een kaasmakerij van maar liefst 1.250 m². In volle Coronatijd deed zaakvoerder Jan Desmet een beroep op Verho-Industries om de rijpingszaal te voorzien van een nieuwe vloer: authentieke, Belgische, handgemaakte kaas, vraagt immers om een authentieke, Belgische, handgemaakte vloer.
Flandrien Kaas heeft zijn naam niet gestolen. Een echte flandrien, de gekende term uit het wielrennen, geeft alles tot hij over de streep komt, puur op karakter. En dat is niet anders voor Flandrien Kaas. Ze worden bol voor bol liefdevol bereid onder het goedkeurend oog van de kaasmeesters, waarbij het natuurlijke rijpingsproces gerespecteerd wordt. Het resultaat? Een intense, karaktervolle, authentieke smaak die in 2018 bekroond werd met het authenticiteitslabel Handmade-in-Belgium van UNIZO én die sinds 2014 meerdere medailles won op de prestigieuze World Cheese Awards.
In het bereidingsproces van Flandrien Kaas is voldoende ruimte nodig om alle kazen tot rust te laten komen. De vele internationale onderscheidingen tijdens de World Cheese Awards hebben ervoor gezorgd dat de vraag naar oudere en meer gerijpte Flandrien Kaas toeneemt. Daardoor was dringend nood aan extra capaciteit om de kazen te laten rijpen. Een van de twee bestaande rijpingszalen werd afgebroken en vervangen door een nieuwbouw. Op de andere rijpingszaal werd een extra verdieping gebouwd. Maar liefst één miljoen kilo kaas ligt nu te rijpen op hun eigen houten plankje, en dit op een strakke Arturo gietvloer.
Verho-Industries werd in 2000 opgericht als bedrijf dat zich toespitst op industriële gietvloeren en schilderwerken. Hun team vakmensen dat een jarenlange opgebouwde vakkennis en ervaring combineert met continue bijscholing in de nieuwste plaatsingstechnieken is hun grootste troef. Daarbij doen ze een beroep op professionele partners. Karl Vermandere, mede-zaakvoerder bij Verho-Industries licht toe: “Het contact met Arturo verloopt bijzonder vlot. Wij krijgen dermate veel aanvragen per week binnen dat het bij ons vaak erg snel moet gaan. Ik kan altijd op Arturo rekenen: een technische vraag, een staal, een plaatsbezoek, een offerte … alles wordt binnen de kortst mogelijke termijn geregeld. Ook dit project moest snel gaan. Gelukkig had ik net een afspraak staan met Eline (Vandorpe, Manager Arturo, red.). Ik heb het project en de timing geschetst en ook gemeld dat Flandrien Kaas niet zo’n fan was van het blinkende/gladde aspect van een epoxy gietvloer. Eline stelde me daarop EP2500, afgewerkt met EP3010, antislip voor.”
Industriële productie- en procesomgevingen, die blootgesteld worden aan zware mechanische belastingen, vereisen een duurzaam en zwaar belastbaar vloersysteem en daar speelt Arturo optimaal op in. Eline: “Systemen op basis van epoxyhars zijn hard, goed bestand tegen mechanische belasting en slijtvast. EP2500-gietvloer leek me dus de meest geschikte keuze voor deze toepassing. Het blinkende/gladde aspect kunnen we perfect wegnemen door de gietvloer af te werken met de waterverdunbare, zijdematte epoxy vloercoating EP3010. Die is trouwens ook beschikbaar in een antislipversie, wat me hier wel aangewezen leek.”
“Nog een sterk pluspunt van Arturo zijn hun stalenkoffers. EP3010 was nieuw voor mij, maar op het moment dat Eline dit aan mij voorstelde, haalde ze gelijktijdig enkele stalen boven: EP2500 onafgewerkt, EP2500 afgewerkt met EP3010 en EP2500 afgewerkt met EP3010 antislip. Ik was onmiddellijk overtuigd”, aldus Karl. De volledige opbouw werd in een deskundig advies gegoten, er werd een staal in de gewenste kleur gemaakt en er werd begeleiding voorzien voor de plaatsing van EP3010. “Als producent hebben we veel kennis aan boord. We zien onszelf als vloerspecialisten en geven graag deskundig advies, ook tijdens de plaatsing. Wanneer een klant voor het eerst met een product werkt, raden we deze ondersteuning zelfs aan. Elk product is anders en heeft specifieke verwerkingseigenschappen. Tijdens die ondersteuning geven we tips en tricks om het product optimaal te plaatsen”, voegt Eline nog toe.
Het resultaat is verbluffend. Karl: “Toen ik een week na de uitvoering ging kijken naar de vloer en ging polsen naar de tevredenheid, kreeg ik alleen maar lovende reacties. Ze noemen deze rijpingszaal de balzaal van het bedrijf . Hier heeft elke kaasbol tijd om op adem te komen, tijd om te rijpen, tijd om karakter te kweken. Blij dat we daar, samen met Arturo, mochten aan bijdragen.”