FOAMGLAS bewerkstelligt revolutionaire doorbraak in cellenglas

FOAMGLAS in Tessenderlo stelt een revolutionaire doorbraak voor in cellenglas. De nieuwe variant FOAMGLAS T3+ haalt dankzij een innovatieve technologie en jaren van onderzoek een lambda-waarde van 0,036 W/mK, en doet daarmee ruim 12% beter dan zijn voorganger T4+.

FOAMGLAS is vooral bekend als stijf isolatiemateriaal met een uitzonderlijke combinatie van eigenschappen, zoals een buitengewone druksterkte, een uitstekende isolatiewaarde en een unieke brandweerstand. Met cellenglas worden ook koudebruggen voorkomen, omdat er dankzij de druksterkte rechtstreeks op gebouwd kan worden. De eigenschappen blijven generaties lang behouden omdat ze ongevoelig zijn voor water(damp), krimp, schimmel, corrosie en temperatuurswisselingen. FOAMGLAS wordt dan ook toegepast in de hele bouwschil (van ondergrondse muren tot daken) en in de meest uiteenlopende toepassingen (van parkeerdaken en zwembaden tot veeleisende veiligheidsomgevingen zoals ziekenhuizen of de chemische industrie). 

 

Doorbraak in de industrie

Met de nieuwe variant FOAMGLAS T3+ gaan er nieuwe deuren open. Na meer dan vier jaar onderzoek en ontwikkeling hebben medewerkers van FOAMGLAS in Tessenderlo, onderdeel van het Amerikaanse Pittsburgh Corning, een nieuwe technologie ontwikkeld, waardoor het isolerend vermogen van FOAMGLAS met ruim 12% wordt verbeterd (van λ=0,041 naar 0,036 W/mK). Daarmee moet FOAMGLAS  niet meer onderdoen voor andere soorten minerale isolatie.

Managing Director Benelux Frank Vanhove: “Met deze innovatie krijgt FOAMGLAS bovenop zijn unieke eigenschappen een belangrijke bijkomende troef: dankzij de sterk verbeterde isolatiewaarde kan de plaatsing gebeuren in minder lagen of in een kleinere dikte. Dat levert winst op in tijd en kostprijs. FOAMGLAS T3+ is dan ook onze belangrijkste productinnovatie in dertig jaar, omdat deze isolatieplaten een antwoord bieden op de uitdagingen van de bouwsector: een steeds betere energie-efficiëntie, maar ook het beter beheren van de totale kostprijs van een gebouw: niet alleen de prijs van de bouw zelf, maar ook de onderhouds- en operationele kosten tijdens de hele levensduur ervan. Bovendien kunnen we nu, naast onze specialisatie in platte daken, ook verder groeien in andere delen van de gebouwschil, zoals de gevel en de binnentoepassingen.”

 

Waarin schuilt de innovatie FOAMGLAS T3+?

“De productie van goed cellulair glas is een complexe en subtiele aangelegenheid, en het mature proces verbeteren of aanpassen is dat zéker. Er gaan jaren van onderzoek en testen aan vooraf”, zegt R&D Manager Stijn Verlaak. “De grootste uitdaging is om de typische eigenschappen als onbrandbaarheid en druksterkte niet te beïnvloeden. Kort samengevat zijn we erin geslaagd om minder glas te gebruiken, waardoor het materiaal beter isoleert. Doorgaans gaat dit gepaard met een significant verlies aan druksterkte, maar de nieuwe technologie zorgt voor een fijnere celstructuur, waardoor dat niet het geval is. Ongezien in onze industrie! Het vooronderzoek besloeg ongeveer 3 jaar, gevolgd door 1,5 jaar productietesten en een investering van 1,2 miljoen euro in nieuwe technologie.” 

Deel dit artikel:
Onze partners