Foamglas lanceert een campagne rond actieve daken én een nieuw BIM-tool. De vraag naar actieve daken stijgt en Foamglas beantwoordt de strenge eisen die daarbij worden gesteld: drukvast, waterdicht en onbrandbaar. Met het nieuwe BIM-tool zet het dan weer zijn adviesfunctie in de kijker en beantwoordt het met de systeemfunctie aan de nood van de gebruiker die op zoek is naar een oplossing en niet naar een product.
Foamglas produceert al jaren isolatiemateriaal op basis van gerecycleerd glas, waarin 60% recycled compound wordt verwerkt. Dat is een thermische isolatie die voornamelijk wordt toegepast op daken, maar ook voor ondergrondse muren en binnenisolatie. “Vooral de gesofisticeerdere bouwprojecten kloppen aan bij Foamglas. Industriebouw, overheidsgebouwen, universiteiten, ziekenhuizen… Projecten waarbij de eisen rond duurzaamheid, levensduur en onderhoud hoog liggen”, vertelt Frank Vanhove van Foamglas.
Alle eisen afgevinkt
Om het gebruik van daken te stimuleren lanceert Foamglas nu de campagne ‘actieve daken’. “De vraag naar actieve daken stijgt omdat stedenbouwkundige eisen verstrengen, we verstedelijken en er wordt temperatuurverlaging, waterretentie en -accumulatie geëist”, zegt Frank. “Foamglas biedt hier antwoord op. Aan de hand van deze campagne willen dit meer ruchtbaarheid geven bij zowel het professioneel als het particulier publiek.”
Actieve daken komen voor in verschillende gedaantes. Intensieve groendaken, sportterreinen, parkeerdaken, waterretentiedaken, zonnedaken… Foamglas slaagt erin om voor al deze versies aan de beoogde eisen te voldoen: drukvastheid, waterdichtheid en onbrandbaar. “Bij een zonnepanelendak willen verzekeringsmaatschappijen bijvoorbeeld geen brandbare isolatie meer zien. Ons A1-classificatie bewijst dat Foamglas onbrandbaar is. Daarnaast moet de isolatie nog voldoende drukvast zijn om de structuren en technieken erop te plaatsen. Ook dat beantwoordt Foamglas succesvol.”
Adviesverlener over actieve daken
Foamglas heeft jarenlange expertise in de productie van isolatie. Maar wat soms wordt vergeten, Foamglas geeft ook advies over de volledige installatie van actieve daken. “In samenwerking met andere bedrijven zoeken we naar oplossingen in functie van de vraag van de markt. We zijn nu bijvoorbeeld waterintentiedaken aan het testen waar we een parkeerdak bovenop bouwen.”
Nieuwe BIM-tool met systeemfunctie
Samen met de ‘actieve daken’-campagne lanceert Foamglas zijn volledig nieuwe BIM-portaal. Daar kan je alle product- en systeemdata downloaden. “De gebruiker kan ook op basis van systemen selecteren. Wil je een plat dak waarop je auto’s kan parkeren? Via een aantal parameters kom je zo bij wat je zoekt. Uiteindelijk kan je die data importeren in Revit”, vertelt Frank. “BIM in functie van systemen is belangrijk, want de gebruiker zoekt niet meer naar een product, maar naar een oplossing.”
Met het BIM-portaal zet Foamglas weer een stap verder in het digitaliseringsproject. Sinds 7 september kan je het portaal hier raadplegen. “Enkele bekende architectenbureaus hebben het model getest en reageerden enthousiast. Het is een redelijk eenvoudig gedigitaliseerd model waardoor het een licht karakter heeft en zeer gebruiksvriendelijk is”, besluit Frank.