FOAMGLAS lanceert dakwatersysteem en niet-grondgebonden groengevel op IPB

FOAMGLAS dat al van het prille begin deelneemt aan de IPB-beurs stelt dit jaar twee nieuwe toepassingen van cellenglas voor: een dakwatersysteem voor duurzaam waterbeheer en een niet-grondgebonden groengevel.

FOAMGLAS dat al van het prille begin deelneemt aan de IPB-beurs stelt dit jaar twee nieuwe toepassingen van cellenglas voor: een dakwatersysteem voor duurzaam waterbeheer en een niet-grondgebonden groengevel. 

FOAMGLAS is producent van cellenglas dat een aparte plaats inneemt  in de wereld van isolatiematerialen. Doordat het onder meer bijzonder vormvast, waterdicht en ook volstrekt waterdampdicht is, zijn er toepassingen mogelijk die niet weggelegd zijn voor andere isolatiematerialen. De twee recentste noviteiten vormen daar een typisch voorbeeld van.



Niet-grondgebonden groengevel

Dankzij de combinatie van water(damp)dichtheid, een hoge druksterkte en een compacte opbouw vormt FOAMGLAS een geschikte ondergrond voor diverse gevelsystemen. Na de succesvolle introductie van de geïsoleerde grondgebonden groengevel lanceert FOAMGLAS op IPB de niet-grondgebonden variant. Hierbij worden FOAMGLAS -isolatieplaten met behulp van koude kleefstof tegen de steenachtige draagconstructie verkleefd en afgewerkt met een uv- en worteldoorgroeibestendige dakbedekking. Dankzij deze verkleving – waardoor een luchtspouw en buitenblad overbodig zijn – is een FOAMGLAS groengevel-concept extreem compact. En dankzij de homogeniteit en de zeer hoge drukvastheid van het isolatiemateriaal, is de ondergrond massief en stabiel.

Typisch voor een niet-grondgebonden geïsoleerde groengevel is dat voorbegroeide groengevelpanelen doorheen de isolatie in de onderconstructie worden vastgezet. De kunststofleidingen die in de panelen zijn geïntegreerd, vormen een systeem voor bewatering en bemesting. De groengevelpanelen worden trapsgewijs geplaatst en kunnen worden afgewerkt met aluminium lijsten die leverbaar zijn in diverse kleuren.



Doordat de constructie rechtstreeks op de muren kan worden aangebracht, is de montage naar verluidt heel eenvoudig. De platen nemen absoluut geen vocht op en ze schotelen en krimpen niet. Doordat de platen volkomen waterdampdicht zijn, is volgens de fabrikant een duurzame en zekere ondergrond gegarandeerd. 

Waterdaken: innovatief systeem voor waterbeheer

 

De zondvloed van midden november 2010 duwde ons met de neus op de feiten: bij extreme regenval zijn de gebruikelijke methoden voor het bergen van hemelwater niet afdoende. Er zijn nieuwe methoden nodig. 

Dakwater is een Nederlands samenwerkingsverband van specialisten die multifunctionele daken willen realiseren die duurzaam waterbeheer combineren met een meervoudig gebruik van het dak. Daarvoor wordt altijd uitgegaan van een geïsoleerde en waterdicht afgewerkte betonvloer. Daarop worden een waterbuffer aangebracht en holle kunststofunits of open steenslagfundatie om het water af te voeren. Zo kan hemelwater ter plekke worden gezuiverd, geborgen en benut. Voor de afwerking bestaan diverse opties: van een waterdoorlatende bestrating tot een moderne daktuin. Het Dakwatersysteem kan worden toegepast als waterberging en -afvoer van terrassen of daktuinen, en als waterberging en - afvoer op parkeerdaken voor personenvoertuigen, licht en zwaar vrachtvervoer.




Omdat FOAMGLAS ook bij langdurige belastingen niet vervormt, heeft Dakwater gekozen voor een waterdichte afwerking die volledig wordt verkleefd met FOAMGLAS. Doordat de isolatie en de waterdichtheid volledig met elkaar worden verkleefd, verzekert het systeem bovendien een maximale veiligheid tegen waterinfiltratie.


Learnshop opvang, infiltratie en hergebruik van regenwater

Op donderdag 25 november om 14u15 licht Frank Vanhove, managing director Benelux, het systeem van waterdaken en dakwater toe tijdens de learnshop Opvang, infiltratie en hergebruik van regenwater. Tijdens dezelfde learnshop worden ook de resultaten uit de doeken gedaan van een grootscheepse enquête van Essencia in verband met waterschaarste en wateroverlast in ons land.


Deel dit artikel:
Onze partners