FOAMGLAS viert 50-jarig bestaan in België

Met de nodige bombarie en in aanwezigheid van de afgevaardigde bestuurders van Pittsburgh Corning vierde FOAMGLAS op 5 juni 2014 in Tessenderlo zijn 50-jarige aanwezigheid in België. Een academische zitting, een rondleiding in de fabriek en een receptie achteraf stonden op het programma. De Amerikaanse onderneming stelt 350 mensen tewerk in België en staat onder de leiding van Frank Vanhove, Managing Director Benelux. 

FOAMGLAS is gemaakt van cellulair glas: glas dat door de vergassing van koolstof een celstructuur krijgt. Het principe werd op punt gesteld door een ingenieur bij Saint-Gobain in Frankrijk, die in 1934 hierop een patent kreeg. Al snel wordt zijn uitvinding opgemerkt door Pittsburgh Plate Glass Company en Corning Glass Works, twee toonaangevende Amerikaanse bedrijven uit de glasindustrie. Samen richten ze in 1937 Pittsburgh Corning Corporation (PCC) op. Aanvankelijk produceert de PCC decoratieve glasblokken voor winkels en kantoren. In 1942 komt daar een nieuwe toepassing van glas bij: FOAMGLAS, een isolatiemateriaal met volgens de producent buitengewone eigenschappen. “FOAMGLAS is niet alleen een uitermate sterk en rigide, licht en vuurbestendig materiaal dat uitstekend beschermt tegen hitte en koude. Het is vooral totaal ongevoelig voor dé twee grootste vijanden van isolatiemateriaal: water en waterdamp,” klinkt het bij de producent. De productie gebeurt in Port Allegany, Pennsylvania, USA, en vanaf 1951 ook in Sedalia, Missouri.

De introductie van FOAMGLAS-isolatie op de Europese markt dateert van 1957. Gezien het succes gaat in 1964 de bouw van een productie-eenheid in Tessenderlo van start. Het is hier dat sinds mei 1965 thermisch isolerende platen en panelen voor residentiële en commerciële gebouwen, alsook schalen en segmenten voor industriële toepassingen worden gefabriceerd.

 

Buitengewone eigenschappen

"FOAMGLAS is het enige isolatiemateriaal dat zijn kwaliteiten blijft behouden in de tijd: na 50 jaar is FOAMGLAS-isolatie nog altijd even doeltreffend als op het moment dat het werd geplaatst. Deze buitengewone eigenschappen dankt FOAMGLAS aan zijn grondstoffen en het fabricatieproces," vertelt de producent. 

FOAMGLAS bestaat voor minstens 60% uit gerecycleerd vlakglas afkomstig van autoruiten, aangevuld met minerale grondstoffen die in de natuur vrijwel onbegrensd aanwezig zijn: zand, dolomiet, kalk en ijzeroxide. Dit mengsel wordt gesmolten op 1.250 °C, vloeit uit de oven in holle buizen, wordt afgekoeld en vermalen en daarna vermengd met een kleine hoeveelheid koolstofpoeder. Het poedermengsel gaat in inox vormschalen en vervolgens naar een oven waarin het bij 850 °C wordt ‘opgeschuimd’. De hoge temperatuur veroorzaakt een scheikundige reactie die de koolstof oxideert en kooldioxide (CO2) doet ontstaan. Deze kooldioxide vormt op zijn beurt miljoenen minuscule, hermetisch afgesloten glascellen. Het zijn deze glascellen die FOAMGLAS zijn uitzonderlijke kwaliteiten verlenen. Na een langzaam en  gecontroleerd afkoelingsproces worden de ‘glasbroden’ in de gewenste afmetingen gesneden.

Het stof dat daarbij vrijkomt gaat via een afzuigsysteem terug naar het begin van de productieketen en wordt grotendeels gebruikt voor de productie van nieuw cellulair glas; de rest wordt samen met steenpuin vermalen tot vulmateriaal of hergebruikt in de productie van bakstenen.

Voor de productie van FOAMGLAS wordt, naast aardgas, gebruik gemaakt van groene stroom. Nog dit jaar wordt het volledige windmolenpark op de site van Tessenderlo in gebruik genomen.

 

"Dé specialist in systeemoplossingen"

"Onze doelstellingen bij FOAMGLAS gaan veel verder dan de verkoop van isolatiematerialen. In de loop van 50 jaar zijn we in ons land uitgegroeid tot dé specialist van hoogwaardige systeemoplossingen voor de volledige gebouwschil: gevels, binnenisolatie, vloeren, ondergrondse constructies en daken, zowel platte daken als metalen daken, daken voor zwembaden en waterdaken."

Daarnaast staat FOAMGLAS naar eigen zeggen bekend om zijn superieure oplossingen voor industriële toepassingen. "Door zijn uitzonderlijke weerstand tegen zowel extreem hoge als extreem lage temperaturen, temperatuurschokken, brand, corrosie, veroudering, zuren en ongedierte is FOAMGLAS  het isolatiemateriaal bij uitstek voor wanden en daken van tanks, boven- en ondergrondse reservoirs en leidingen en uitrustingen voor koud water, vloeibaar gas, ethyleen, vloeibaar nitrogeen, helium en zuurstof. Vele olie- en gasbedrijven, voedings- en farmaceutische bedrijven bepalen dat enkel met FOAMGLAS mag worden geïsoleerd. "

Deel dit artikel:
Onze partners