Focus op drinkwaterkwaliteit: 8 tips voor installateurs

De kwaliteit van het drinkwater in België is zeer hoog aan de bron. Maar in de gebouwen zelf loopt het steeds vaker mis. De reden: installaties zijn onvoldoende aangepast aan de evolutie van het sanitair comfort. Hoe houden we de drinkwaterkwaliteit onberispelijk, vanaf de watermeter tot het laatste aftappunt? Met deze tips van Viega, competentieleider in het domein.  

Het moderne badkamercomfort heeft ook een keerzijde op het vlak van hygiëne. Er zijn vaak meerdere badkamers in huis, veel meer meters leiding, de installaties complexer. Met die wellnessoases komen we ook steeds vaker in de buurt van temperaturen waar bacteriën gedijen.

Viega heeft de laatste jaren fors geïnvesteerd in de ontwikkeling van nieuwe systemen en roept installateurs, architecten en studiebureaus tot meer samenwerking om de veiligheid te waarborgen. Zeker in de zorgsector of vakantieparken. Wanneer bacteriën in het water opduiken (vb Legionella of de ziekenhuisbacterie), moet soms het volledige gebouw worden gesaneerd. Kortom, niet alleen een ernstig gezondheidsrisico, maar ook een stevig prijskaartje.

 

Wat zijn de grootste bedreigingen voor ons drinkwater?

  • onvoldoende doorstroming door de leidingen

  • hygiënisch kritieke temperaturen in drinkwaterinstallaties (25-45°C)

  • waterstagnatie als gevolg van onvoldoende wateruitwisseling

  • voedingsstoffen voor micro-organismen in leidingen (biofilm)

 

8 tips van Viega voor een optimale drinkwaterkwaliteit

1. Hou koud- en warmwaterleidingen gescheiden
Houd koudwaterleidingen zo ver mogelijk verwijderd van de verwarmings-, warmwater- of recirculatieleidingen, of van verwarmingselementen. Voor warm water moeten de productietemperaturen op 60°C of hoger liggen, en in de hele installatie boven 55°C.

2. Kies het juiste materiaal
Koper, inox, brons of siliciumbrons, PEX (kunststof) en EPDM (in plaats van HNBR) zijn geschikt voor drinkwaterleidingen vanwege de lage bacteriostatische eigenschappen.

3. Verbind met bochten
Met bochten in plaats van knieën tussen fittingen en buizen worden de drukverliezen sterk verminderd. En hoe minder drukverlies, hoe meer doorstroming, hoe veiliger een installatie.

4. Seriële of ringinstallatie?
Een seriële leiding, eindigend in een veel gebruikt aftappunt, voorkomt stagnatie. Wanneer het moeilijk is de meest gebruikte afnamepunten te bepalen, is een ringinstallatie de oplossing.

5. Automatische spoelsystemen
Viega heeft voor spoelsystemen de technologie ontwikkeld (Hygiëne plus) die registreert of er water wordt verbruikt. Is dat niet het geval, dan wordt de spoeling na een geprogrammeerde periode geactiveerd, met een vooraf ingestelde hoeveelheid water.

6. Het Venturi-principe
Bij geïsoleerde apparaten met een lage gebruiksfrequentie (bijv. garagewasbak of tuinkraantje) creëer je met het zogenaamd Venturi-inzetstuk automatisch een licht drukverschil. Het gevolg is een volledig natuurlijke stroming, zelfs langs de ringsectie die verbonden is met twee T-fittingen.

7. Buis-in-buisleiding
Met de Smartloop Inlinertechniek brengt Viega een flexibele circulatieleiding in een metalen stijgleiding. De laagste systeemtemperatuur situeert zich dus niet bij het instromen in de boiler, maar aan het einde van de warmwaterstijgleiding.

8. EPDM in plaats van HNBR
Het juiste elastomeer voor de O-ringen is belangrijk voor de levensduur van de installatie. Bij een thermische desinfectie wordt de temperatuur boven 70°C aan het aftappunt gebracht. De temperaturen elders in het leidingsysteem zullen dus hoger zijn. Voor EPDM geen probleem, maar met HNBR zou de levensduur van de dichting drastisch verminderen.

Het volledige dossier rond drinkwaterkwaliteit kan je hier raadplegen.

Deel dit artikel:
Onze partners